тъжна котка

Странности в поведението на котката

Аномалии и странности в поведението на котката

Не трябва да забравяме, че котката по природа е независимо животно със силно изразени инстинкти, които се проявяват и в домашна обстановка. Ето защо, не трябва да се учудваме, че тя не всякога се подчинява на изискванията ни, а понякога е непокорна и с неестествено поведение.

Добре гледаните у дома котки имат по-малко устойчива нервна система, и поради това може да се случи по-често да изпадат в шоково състояние. То се предизвиква от различните дразнители – силни шумове, уплаха при среща с непознати хора или животни и други. Котката става апатична, потисната, пулсът й се учестява, отказва да яде и пие, започва да трепери.

Шокът може да бъде толкова силен, че животното да изпадне в състояние на „привидна смърт“ – преструва се на умряло, за да заблуди нападателя.

При изпадане в такова състояние трябва да осигурим на котката пълно спокойствие и почивка на топло и тъмно място. Ако това не помогне, трябва да потърсим съвет от ветеринарен лекар.

Котките са животни, които изискват спокойна обстановка и специално внимание от страна на стопанина. Често, ако се наруши привичния им начин на живот, те проявяват някои странности в поведението – уринират на неочаквани места, отказват да се хранят, драскат мебелите с нокти или чупят дребни предмети, скубят космите си на гърдите и хълбоците, ближат, късат или ядат вълнени платове и друго.

Някои котки проявяват несвойствени наклонности – обичат да играят с вода и даже да плуват, други пък отказват да излизат навън и т.н.

Старост

Когато са с добро здраве, възрастните котки са добри компаньони, обичащи да се галят и играят. За котките старостта идва между 9-та и 15-та година. Признаци за настъпването й са по-дълбокия и продължителен сън, въздържаността, общото отпускане и деградирането на тъканите.

Когато зъбите започнат да се развалят, на котките трябва да се дава най-вече кашеста или течна храна.

При бъбречни смущения се препоръчват по-малко белтъчини, ориз или тестени храни. Често се проявяват хронични болести и затова е добре животните редовно да се водят на преглед при ветеринарен лекар.

Възрастната котка пие много повече вода, а яде малко. Тя ще е напълно доволна, ако й се осигури спокойствие и живот в по-усамотено място.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *