болести при котка

Смъртоносни болести при котката

Видове смъртоносни болести при котката

Левкопения – котешка чума

Това е силно заразна болест, опасна само за котките. Инкубационният период е между 2 и 9 дни и болестта се появява внезапно, поради което засегнатото животно може да умре, преди да е констатирано заболяването. Носителите на заразата обикновено са кърлежи, бълхи, и други. Заболяването засяга ларинкса и трахеята при младите котки. Характерна е голямата слабост и повръщането на храната в продължение на часове, като температурата се покачва над 40 градуса. Обезводняването е толкова бързо, че се забелязва с просто око. Козината настръхва и когато докоснем животното, то издава жални звуци. Болките при гълтане на храната пречат на котката.

Вирусът се разпространява и обхваща клетките на гръбначния стълб и може да засегне черния дроб и лимфатичните жлези. Всичко това е съпроводено със силна диария. Хората, които обслужват заразените животни, трябва да избягват контакт с други котки. Преболедувалите животни могат да предадат вируса и затова те се поставят под карантина от шест месеца. След излекуване на животното се дават витамини и минерални соли, за да се възстановят засегнатите тъкани и се дават лекарства, спиращи обезводняването. Вирусът(от рода парвовирус) често причинява епидемии. Той е изключително малък и антисептични препарати не му действат. Най-добре е да се вземат предпазни мерки чрез ежегодна ваксинация, защото лечението много рядко е успешно. Първоначално малкото коте е имунизирано чрез антитела в млякото на майката, а след това, чрез редовно ваксиниране, животното добива имунитет.

Левкемия

Тя се предава най-често през слюнката, при контакт с други животни. Котка, която е заболяла, е предразположена и към други инфекциозни болести, защото е с отслабнал имунитет. Диагнозата се определя трудно и обикновено много късно. Това е опасна болест, изразяваща се в намаляване броя на червените кръвни телца. Няма ефикасно средство против тази болест, вирусът се предава от майката на котето, а също така и по въздуха. Появата на анемия се дължи на същия вирус и тя почти винаги е смъртоносна, тъй като той унищожава клетките, които произвеждат червените кръвни телца. Общо взето, при левкемията е възможно подобрение на състоянието, но животното остава вирусоносител.

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.