BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Симптоми на заболяванията при котките

Симптоми на заболяванията при котките

Първи симптоми на заболяванията при котките

Симптоми на заболяванията при коткитеНякои болести започват с повръщане, а диариите могат да се появят следствие на леки хранителни разстройства, но често показват и по-сложни заболявания. Котка, която отказва даже най-обичаната храна и има възпалени очи, е пред заболяване. Ако забележим, че температурата и се повишава, а езикът и е обложен, трябва да потърсим съдействие на ветеринарен лекар.

При заболяване на дихателните пътища, котката не може или пък трудно поглъща храна. Забелязва се и изтичане на секрети или слуз от устата и от очите. Заболелите животни престават да се чистят и да си вадят ноктите, а кожата им губи еластичността и става груба за пипане. При някои заболявания уринирането става мъчително и всички тези симптоми дават основание да повикаме ветеринарен лекар, за да определи точната диагноза.

Винаги, когато животното има проблеми, както в поведението, така и във физическото състояние, трябва да го наблюдаваме по-внимателно. Тази промяна може да се дължи на покарването на зъби, на сезонна промяна или на еструса, но може да предвещава и едно сериозно заболяване. Ако има някакви съмнения, трябва да се консултираме с ветеринарен лекар, като следваме указанията му и го държим в течение на ситуацията.

Ако е налице инфекциозно заболяване, трябва да вземем всички мерки, за да предпазим други животни от заразяване. Колкото по-навреме действаме, толкова по-бързо ще бъде отстранено то.

Нормалната телесна температура, трябва да е 38-39.5 градуса, а нормалния пулс – 110-120 удара в минута. Болната котка обикновено е доста нервна, отказва храна и при някои инфекциозни болести температурата достига 41 градуса.

Както казахме, добре е да посещаваме от време на време ветеринарния лекар, дори котката на пръв поглед да е в отлично здраве. Той ще направи основен преглед, ще ваксинира животното, ако е необходимо и ще даде добри професионални съвети за профилактиката при най-честите заболявания и конкретните грижи. Така че, намерете един добър специалист, който да бди над Вашия домашен любимец и да Ви спести евентуални неприятности.

Котките може и да притежават девет живота, но това не им пречи да боледуват понякога. През последните години учените направиха редица нови открития, като например съществуването на вируса FIV, който причинява имунна недостатъчност при котките и е подобен на вируса HIV, виновникът за СПИН при хората. Този „котешки“ вирус не се предава на човека.

Стопанинът е първият, който забелязва промените, ставащи с котката и за това трябва да има известна представа за симптомите на някои болести, за да знае кога да потърси специализирана помощ.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *