Начало / Котки / Поведение на котката

Поведение на котката

Странно поведение на котката

Поведение на коткатаАко дъхът на котката ви държи на разстояние

Не се отчайвайте, ако дъхът на котката ви е в състояние да събори Статуята на свободата от постамента й. Все нещо може да се направи. Така например някои от лекарствата, които помагат на хората, могат да помогнат и на вашата котка. Спомнете си старите приказки: „Ако изядеш стрък магданоз, не е нужно да се въздържаш и да не ядеш лук.“ Същото важи и за котката ви, като изключим факта, че тя няма да хапне лук, но Малко магданоз ще й бъде полезен. Освен това в магазините се предлагат специални средства за изплакване на котешки усти.

И все пак, вместо да решавате проблема козметично, бихте могли да опитате да откриете причината. Ако дъхът й е с мирис на престояла урина, котката ви може би има проблеми с венците, със зъбите или се касае за инфекция в устната кухина. Затова, вместо да сдържате дъха си, когато приближите животното, просто го заведете на лекар.

Когато погаля котката си близо до опашката, тя веднага я вдига. На шега това се нарича „ерекция на опашката“, но има своето обяснение в „детството“ – когато майката почиствала котенцата, те вдигали опашки, за да може тя да „инспектира“ мястото.

Когато котаракът види женска, брадичката му започва развратно да трепери. Понякога котките се държат така, очаквайки да хапнат нещо вкусно или когато забележат потенциална плячка – например някоя птичка.

Моите котки се качват една върху друга. Възможно е по този начин да демонстрират сексуален интерес, опит за надмощие или го правят от скука. Това понякога важи и за хората.

Котараците се държат лошо

Половият орган на котарака се появява за пръв път, когато животното е само на няколко седмици – под опашката се е оформила лека подутина. Някои „младежи“ произвеждат сперма още на петмесечна възраст — все едно момченце на седем и половина години да е способно на същото!

Когато котаракът достигне полова зрелост и не е кастриран, сексът не само направлява живота му, но може да го доведе до гибел. Той подтиква котараците да обикалят по улиците, където може да ги блъсне кола, да бъдат наранени или отровени, или да се натъкнат на други препятствия и да загинат или да не могат да се приберат у дома. Половата им активност ги тласка към битки предимно с други котараци, осмелили се да навлязат в това, което първите считат за собствена територия. Тези битки могат да доведат до тежки наранявания, а понякога и до смърт.

Макар че котаракът прави всичко възможно, за да се добере до разгонена женска – а това може да стане след дълги дни на търсене, когато я открие, той не мяука. При котките не съществува разбирането на хората за „удоволствие“. Съвкуплението трае няколко секунди – трас-прас, без дори мъжкарят да каже „Благодаря, мадам!“, без предварителна игра, без гушкане, без коктейли преди и цигари след акта.

Вижте също

Защо котките се страхуват от краставица?

Този странен на пръв поглед въпрос занимава целия свят през последния месец, и ние от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *