Начало / Кучета / Полов живот на кучето

Полов живот на кучето

Активност и полов живот на кучето

Влюбено кучеПоловата активност при кучетата започва между 6-ия и 8-мия месец след раждането и продължава до 10-12 годишна възраст. В някои случаи и при някои породи настъпва прогресивно намаляване на тези инстинкти след 10-годишна възраст.
Размножителната система на женските животни е много по-комплексна, отколкото на мъжките и се характеризира с цикличност в проявлението на функцията. Половите цикли продължават до 6 месеца и всеки от тях се разделя на четири периода. Така, че всяко женско куче има два цикъла и всеки от тях се разделя на четири периода на размножителна активност в една година. През по-голямата част от циклите половата система не е активна и през това време те не допускат мъжкото животно до себе си. Продължителността на периодите вътре в цикъла варира по време при различните породи, възрасти и при отделните кучета.

Периодът, в който размножителната система на женското животно се подготвя за оплождането, се характеризира с набъбване на външните полови органи, увеличаване на изтичанията от тях и промяна на поведението на животното(безпокойство, раздразнителност, намаление на апетита и други). Това състояние е известно като разгоненост. Често, особено при някои от декоративните породи, изтеченията продължават 5-10 дни, може да са примесени с кръв и да замърсяват леглото и някои предмети в дома, с които кучето има контакт. Такова физиологично състояние е нормално, необходимо е само да се засили хигиената. Периодът на разгоненост продължава от 4 до 15 дни, средно 9 дни. В него се включва и времето, през което женското животно може да приеме мъжкото, да позволи да бъде заплодено, и продължава от 4 до 8 дни. През това време, то става нервно, силно подвижно, тича непрекъснато нагоре-надолу из помещението или когато е на разходка. От 3-тия до 5-тия ден след започване на този период се отделят яйцеклетките, които ако в движението си в женската система се срещнат с мъжките полови клетки(сперматозоидите), могат да бъдат оплодени.

В периода, когато се отделят яйцеклетките, трябва да бъде осъществена срещата между женското и мъжкото животно и да освободи сперматозоидите си в половия апарат на женското. Единствено при кучетата след осъществяване на тази среща двете животни не могат да бъдат разделени веднага, а известно време остава заедно залепени, плътно един до друг. Това се дължи на набъбването на мъжкия полов член и наличието в него на малка кост. Тази фаза, е известна като „заклещване“ и продължава 20-30 минути, често до 1 час. Това, което никога не трябва да се забравя, че в този момент животните не бива да се плашат или насилствено да бъдат освобождавани, защото има голяма опасност да им се нанесат тежки физически повреди. Едва след пълното успокояване, те лягат едно до друго.

За препоръчване е при домашните кучета срещата между мъжкото и женското животно да се провежда в дома на мъжкото, т.е. в средата, в която то живее и се чувства най-добре. Смяната на обстановката за него ще бъде допълнително психическо натоварване, то няма да бъде спокойно, може да се разсее и да не е в състояние да извърши интимния контакт. При тези срещи, двете кучета не трябва да остават заедно повече от 2-3 часа, за да не се уморяват излишно физически и психически. Дори и когато не се осъществи контакт, те трябва да се разделят до следващия ден. За да сте сигурни, че ще имате кученца, и особено ако желаете да имате по-голям брой, срещата между женското и мъжкото трябва да се повтори след 24-48 часа.

Влюбени кучетаСъбирането на животните се благоприятства от факта, че, когато е разгонено, женското силно привлича мъжкото с миризмата на феромоните – ароматни вещества, които секретират само в този период.
Трябва да се има предвид, че в тези дни, въздействието на женското върху мъжкото куче, е много силно и често то се влюбва. По природа кучетата са силно обичливи и влюбчиви животни, такива са инстинктите, предадени им от далечни прадеди. Това се отразява върху неговото поведение, то започва да търси женското животно по оставените следи и не е спокойно, когато се прибере вкъщи.

Може да се случи кучето да намали силно апетита си за няколко дни. Не са редки случаите, когато такива влюбени мъжки кучета при възможност бягат от вкъщи и са намирани пред вратата на дома на женското животно. А какво би станало, ако в големия град, то напусне дома си и тръгне да търси приятелката си да тича и да се лута по улиците и градинките? Затова, ако Вашето куче, е мъжко и е имало такава среща, бъдете много внимателни, водете го на разходка само на каишка, не оставяйте вратата отворена, за да не страдате след това, ако се случи нещо неочаквано.

Ако животното Ви е женско, също трябва да бъдете внимателни и да спазвате някои правила. Водете го на разходка само на каишка, за да избегне контакт с друго мъжко куче от неподходяща за него порода. Женското трябва да се заплоди само от индивид от неговата порода. В противен случай може да се наложи да се прекъсне настъпилата бременност или да се родят безпородни кученца, мелези, което е още по-нежелателно. Но, ако все пак се стигне до такава неприятност, бременността трябва да се прекъсне от специалист и най-добре това да е в първите дни след осеменяването.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

1 коментар

  1. Десислава

    Здравейте! Имам женско куче, което се беше разгонило през септември 2017, ако трябва да съм точна на 07.09. я забелязах. Чела съм, че кучетата се разгонват на 6 месеца, но никъде не видях да пише дали следващото разгонване става на същата дата или времето варира. Сега е март т. е. стават 6 месеца, но не забелязвам промяна в кучето все още. А може ли да пропусне разгонване? Благодаря за отделеното внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *