Подготвяне на пудел за изложба

Подготвяне и постригване на пудел за изложба

Пудел за изложбаПудел, оформен с подстригване, различно от стандартното, не се оценява на изложби.

Ако искате да си вземете куче от чужбина, не трябва да забравяте за различията в стандартите. В САЩ може да ви изненада големият брой на червените и кремавите пудели, докато кучетата с оранжев цвят почти не се срещат вече и трудно се намират. Срещат се светлокайсиеви и много тъмночервени кученца. В САЩ и Англия стандартът въвежда квадратния формат за конструкцията на тялото, докато изискванията на Международната федерация по кинология не изисква това. Кучетата трябва да са с малко по-голяма дължина, отколкото височина. Американският стандарт изисква по-издължена муцуна. Англосаксонците също държат много на профила на главата, като скъсената брада се смята за груб недостатък.

Пуделите в страните, където се говори английски, се подготвят за изложба по по-особен начин. Младите кучета се подстригват като кученца (подобно на европейските с „модерно подстригване“, с дълъг косъм около врата и холката). При младите кучета се допуска подстригване тип „бейби“, но възрастните кучета се представят в „английски стил“ подстригване със „седло“, което е допустимо и в международния стандарт. Обикновено изложителите предпочитат т.нар. „континентално“ подстригване. Жилетката и главата се оформят тип „бейби“, а крайниците се подстригват в класически стил. На гърба се оставят два помпона. На „квадратните“ американски кучета това подстригва¬не подхожда, но европейските пудели, подстригани по този начин, не изглеждат елегантни. Интересно е, че представителите на франция водят упорита борба против международното признаване на този стил подстригване.

Прически на пудели

 1. Пудел за изложбаКласическо подстригване („лъвска“ прическа) – пуделът С къдрава и шнурова козина трябва да е подстриган отзад чак до ребрата. Муцуната трябва да се подстриже отдолу, а бузите – до долните клепачи. Предните и задните крайници също се остригват, с изключение на маншетите. Опашката се подстригва, като се оставя кръгло или продълговато пискюлче на върха. Гривата около главата и врата, маншетите и пискюлчето се оформят внимателно. Космите на предните крайници (т.нар. панталонки) може да не се подстригват.

  Модерно подстригване (модерно) – покритието по тялото и крайниците може да се остави дълго, като се спазват следните изисквания:  Подстригват се предните и задните лапички, но е допустимо е да се ограничи подстригването само около пръстите. Козината по горната и долната челюст може да се остави дълга максимум един сантиметър. Може да се остави пискюл на опашката, но това снижава оценката на изложби. Косменото покритие на трупа се подстригва на един сантиметър, като дължината се увеличава постепенно към ребрата и по крайниците. На главата се оставя „шлем“ с подходяща височина. Вратът се подстригва в плавна линия, която преминава по предните крайници чак до подстриганите лапички, а отзад минава към холката. В основата на ухото козината се скъсява с ножица или машинка по посока на косъма, а долната част на ухото се оставя покрита с косми, които се подравняват.
  Крайниците се оформят с ясен преход към остриганите лапички. Косменото покритие на „панталонките“ се подстригва така, че като се опъне, на раменете и бедрата да достига от 4 до 7см (в зависимост от големината на кучето). Трябва да се придаде хубава заоблена линия на силуета.

 2. Английска прическа – английското подстригване допълва класическото с т.нар. маншети и гривни при задните крайници. На главата има вързан кичур (топкнот). Оформянето на топкнота е произволно.
 3. Континентална прическа – главата, тялото, предните крака и предните и задните лапи са подстригани както при английската прическа. Маншетите се оформят ниско на скакателните стави, а на гърба (до опашката) се оставят два пискюла.
 4. Прическа „каракул“ – подстригването е както при прическа модерна, но на опашката не се оставя пискюл.
 5. Кралска холандска – муцуната, скулите, шията и опашката в основата се подстригват ниско. Оформя се кръгла шапка. На бедрата и лопатките се оставя дълъг косъм, като преходът между ниско подстриганите участъци и тези с дълго космено покритие е ясно изразен. На върха на опашката се оформя кръгъл пискюл, а лапите и пръстите се подстригват късо.
 6. Овча“ прическа – цялата космена покривка се и с равномерна дължина, като на опашката се оформя пискюл, а шапката на главата се оформя с дължина на косъма, малко по-дълга от тази на тялото.
 7. Спортна прическа – подстригването е също както при „овчата“ прическа, но на опашката не се оставя пискюл и косъмът на ушите се подстригва изцяло.
 8. Западно-Тихоокеанска – подстригването е както при кралската холандска прическа, като косъмът на ушите се оставя по-дълъг, а пискюла на опашката – по-голям.

Вижте също

Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание1 Може ли кучето ми да яде …?1.1 Може ли кучето да яде банан?1.2 Мога …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *