BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Първи признаци за предстоящо раждане при котките

Първи признаци за предстоящо раждане при котките

Признаци за раждане при котките

Раждане при коткитеОсвен че търси подходящо място за раждане, 8 или повече дни преди самото събитие бременното животно може да има контракции, които бързо отзвучават. Преди самото раждане много животни не се хранят и проявяват безпокойство, като често се местят от място на място. Обикновено те избягват човека, но има и такива, които търсят близостта му.

По това време инстинктът за отъпкване на леговището се проявява много силно. Видимите части на влагалището набъбват и започва да се отделя воднисто-слузест секрет. Това е знак, че раждането започва, разкритието е настъпило и слизестата запушалка на маточния канал е изхвърлена. Постепенно родилният път се разкрива напълно и започва изтласкването на плода, когато настъпват и родилните болки.

Продължителността на разкриване на родилния път не може точно да бъде установена, но това обикновено трае няколко часа. Известно е, че разкритието продължава по-дълго, когато първият плод тръгне със задницата напред, т.е. със задните крака и сравнително мекия и еластичен таз. Приема се, че постоянно упражняваният натиск от черепа на котето води до по-бързо разкритие, отколкото задницата му.

Тук трябва да се отбележи, че независимо от това, дали плодът напуска родилния път с главата напред или със задните крайници и таза, и в двата случая това е нормално физиологично положение за плода на котката.

Излизането на плода от родилния път се характеризира с ритмично повтарящи се през определени интервали родилни болки, които са обусловени от контракциите на коремната мускулатура на майката. Плодните обвивки, за чието сложно устройство няма да говорим, се разкъсват още в родилния път или котето се появява на бял свят в пълния с течност плоден мехур, който котката разкъсва със зъби.

Новороденото коте е свързано с плацентата чрез пъпната връв. Котката прекъсва със зъби тази връзка и почиства с език задържалите се по котето остатъци от обвивките и плодната течност. Всяко коте има своя собствена плацента, която се изтласква непосредствено след всеки плод и в повечето случаи се изяжда от майката.

Много тревопасни животни също изяждат плацентата. От една страна, това предпазва от замърсяване, а от друга, вероятно има значение и като белтъчна храна за майката, особено при животните, които раждат няколко малки. Дивата котка не е в състояние да тръгне на лов веднага след раждането, тъй като трябва да се грижи за топлината и храната на малките. Отложеният по време на бременността белтък в плацентите е добре смилаема и леснодостъпна храна за нея. Становището, че изяждането на плацентата има значение за млекообразуването и възстановяването на матката, не е научнообосновано. Съдържащите се в плацентата хормони се разрушават в процеса на храносмилането, поради което те не оказват въздействие върху организма на животното.

Изяждането на плацентата е без значение за котките, които се отглеждат при домашни условия, и не е вредно, ако стопанинът отстрани някои от плацентите, особено при по-големите котила.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *