Правилно хранене на кучето

Откъде да си купим куче

От кого и откъде да си купим куче?

Когато се взема куче, трябва много да се внимава то да бъде чистопородно. Ще бъдете улеснени, ако добре познавате майката и бащата на кучето и техните родители, а още по-добре е, ако Ви бъде предоставено и родословието.

За съжаление доскоро  у нас нямаше утвърдени добри традиции по развъждането и покупко-продажбата на кучета и от собствениците допускаха някои нежелани грешки, особено при размножаването им.

Първите стъпки към решаването на този проблем датира от 1983 година, когато тогавашния съюз на зайцевъдите, гълъбарите и природолюбителите, който обединява любителите и притежателите на кучета, чрез дружеството по кинология, приема изискване, което го задължава да се грижи за спазването на правилата при развъждането на породисти кучета. И оттогава насам е прието чистопородните кучета да се разпространяват чрез клубовете на дружествата на любителите на кучета, каквито има в почти всеки един от по-големите градове на страната. Някои от тези организации разполагат и със собствени магазин, откъдето може да си закупите качествена храна и всичко необходимо за отглеждането на Вашия домашен любимец.

При получаване на кучето то задължително трябва да бъде съпроводено с документ за точния произход и родословие, за да сте убедени в чистотата на породата – че то ще задоволи желанието Ви и ще можете да участвате с него на изложби. Това е най-правилният път, по който ще намерите желаното от Вас куче.

Може да си вземете куче и от близки приятели, но само тогава, когато добре се познават родителите и прародителите му, когато те са чистопородни и е сигурно, че в бъдеще малкото няма да се развие в мелез.

Никога не трябва да се взима куче от пазари или на улицата от непознати хора. В такива случаи можете да бъдете подведени, както от породата, така и за произхода му, защото, когато е малко, трудно се познава какво животно ще израсне от него. Пак повтаряме – при покупката, задължително да се изискват от стопаните, документи и данни за родителите, бабата и дядото.

За да се докаже чистопородността, задължително е да се представят данни за четири поколения. Много важно е да се вземат данни и за евентуални участия на родителите в изложби и оценките, които те са получавали, ако имат такива. Това ще Ви улесни и ще подскаже, че когато кучето Ви порасне, ще имате възможност да се явявате на изложби и да получавате награди. А какво по-хубаво от това, Вашият приятел да има златен медал или някакво друго отличие.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *