BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Откъде да си купим куче

Откъде да си купим куче

От кого и откъде да си купим куче?

Купуване на кучеКогато се взема куче, трябва много да се внимава то да бъде чистопородно. Ще бъдете улеснени, ако добре познавате майката и бащата на кучето и техните родители, а още по-добре е, ако Ви бъде предоставено и родословието.

За съжаление доскоро  у нас нямаше утвърдени добри традиции по развъждането и покупко-продажбата на кучета и от собствениците допускаха някои нежелани грешки, особено при размножаването им.

Първите стъпки към решаването на този проблем датира от 1983 година, когато тогавашния съюз на зайцевъдите, гълъбарите и природолюбителите, който обединява любителите и притежателите на кучета, чрез дружеството по кинология, приема изискване, което го задължава да се грижи за спазването на правилата при развъждането на породисти кучета. И оттогава насам, е прието чистопородните кучета да се разпространяват чрез клубовете на дружествата на любителите на кучета, каквито има в почти всеки един от по-големите градове на страната. Някои от тези организации разполагат и със собствени магазин, откъдето може да си закупите качествена храна и всичко необходимо за отглеждането на Вашия домашен любимец.

При получаване на кучето то задължително трябва да бъде съпроводено с документ за точния произход и родословие, за да сте убедени в чистотата на породата – че то ще задоволи желанието Ви и ще можете да участвате с него на изложби. Това е най-правилният път, по който ще намерите желаното от Вас куче.

Може да си вземете куче и от близки приятели, но само тогава, когато добре се познават родителите и прародителите му, когато те са чистопородни и, е сигурно, че в бъдеще малкото няма да се развие в мелез.

Никога не трябва да се взима куче от пазари или на улицата от непознати хора. В такива случаи можете да бъдете подведени, както от породата, така и за произхода му, защото, когато, е малко, трудно се познава какво животно ще израсне от него. Пак повтаряме – при покупката, задължително да се изискват от стопаните, документи и данни за родителите, бабата и дядото.

За да се докаже чистопородността, задължително, е да се представят данни за четири поколения. Много важно, е да се вземат данни и за евентуални участия на родителите в изложби и оценките, които те са получавали, ако имат такива. Това ще Ви улесни и ще подскаже, че когато кучето Ви порасне, ще имате възможност да се явявате на изложби и да получавате награди. А какво по-хубаво от това, Вашият приятел да има златен медал или някакво друго отличие.

Вижте също

Маратон за кучета и стопани

Маратон за кучета и стопаните им

На 18 юни, неделя, Южният парк в столицата ще осъмне с първия в България маратон ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *