BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Още нещо за раждането при котките

Още нещо за раждането при котките

Какво трябва да знаем за раждането при котките

Раждането при коткитеОще по време на бременността котката променя поколението си. Тя все повече започва да разчита на стопанина си, ограничава разходките си навън и предпочита по-закритите места. И домашната котка е като дивата си родственица, която ражда малките си в скални пукнатини, хралупи, лисичи, язовичи или дори заешки леговища. Преди да настъпи сюблимния момент, котката показва определени признаци за приближаващото раждане, които не бива да остават незабелязани от грижливия стопанин.

Място за раждане на котката

Когато стопанинът на котката не се погрижи подходящото за раждане място да е някъде на закрито и котката го да приеме, тя сама си избира такова място. Това обаче невинаги е свързано с радостни преживявания от стопанина. Малцина споделят мнението на котката си, че най-доброто място за раждане е шкафът за чисто бельо, някое отворено чекмедже или коритото — разбира се, не котешкото. Това налага своевременно да бъде осигурена подходяща кошница или сандък, в който котката да роди своите малки. Мястото за раждане трябва да е достатъчно голямо за котката и бъдещите малки. Най-подходящи размери са 50×50 см и височина около 10 см.

Кошницата или сандъчето се тапицира отвътре с миеща се подложка от порьозна гума, застлана отгоре с плат, който може да се изварява. Преди раждането между подложката и плата се поставя материя с добри попиващи свойства, примерно лигнин.

Използуват се и сандъци с подвижен капак и височина на стените 50—60 см. Те удовлетворяват нуждите на котката да бъде на закрито място по време на раждането. Същото поведение се наблюдава и при кучетата, чийто прародител — вълкът, също ражда малките си на закрито.

Разнасяне на малките от котката

Ако не се вземе под внимание това поведение на котката, рискуваме още по време на раждането или след това да започне пренасянето на малките. Майката хваща за врата малкото, което рефлекторно се вдървява (това състояние е необходимо за пренасянето), и го занася до някое сигурно според нея място. Ако не намери такова място, понякога тя разнася малките, докато загинат. По време на пренасянето котето се вцепенява и виси отпуснато като безжизнено.

В Дрезденската зоологическа градина беше установено, че този рефлекс се запазва и при възрастните животни. Интересна гледка представляваше поведението на един женски леопард, който, за да освободи избраното място за раждане, преди да роди, пренасяше за врата своя значително по-едър партньор, висящ в зъбите й като чувал.

Друга подготовка за приближаващото раждане не е необходима, освен че при дългокосместите котки се препоръчва да се острижат част от космите по корема, за да се освободят млечните зърна и малките да могат свободно да сучат, без космите да се слепват от млякото.

Бременната котка не бива да се натоварва нито физически, нито психически.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *