Научете повече за размножаването при котките

Размножаването при коткитеРазмножаването служи за запазване на вида. При дивите животни влиянието на заобикалящата ги среда — годишник времена, климата, развитието на растителността и наличието на плячката — е дало своето отражение между периода, в който се раждат малките, а именно в най-добрия за отглеждането им сезон. В зависимост от животинския вид раждането винаги е съобразено с годишното време. Повечето диви животни са годни за размножаване само един път в годината.

Местната дива котка

Това се отнася и за местната дива котка, чийто брачен период е през февруари-март. Халтенорт (1957) съобщава за второ разгонване в края на май — началото на юни и по изключение дори и за трето разгонване в края на годината, наблюдавано от него при шотландската дива котка. Такива данни за местната дива котка още няма. Бременността продължава 63—68 дни. Дивата котка ражда У 4 малки, които тежат средно между 100—150 г. Майката кърми 8 седмици. Женските достигат полова зрелост навършили 12 месеца. Мъжките животни са годни за възпроизводство едва през третата си година.

Домашната котка

Одомашяването е довело до значителни промени. Всъщност и при домашната котка основният период за разгонване настъпва през февруари-март и през летните

месеци. През този период обаче при нея могат да се наблюдават няколко разгонвания. В случай че при първо разгонване не се стигне до оплождане, животното се разгонва повторно след 2—3 седмици. Много котки, които живеят свободно навън, раждат 2—3 пъти годишно.

Полова зрялост

Женската домашна котка показва първи признаци на разгонване още на 6—8-месечна възраст. Женските живо ни достигат полова зрелост малко по-рано от мъжките, при които това състояние настъпва около осмия до десети месец. Котараците обаче, достигнали веднъж полова зрялост, са в състояние по всяко време на годината да покажа признаци на разгонване, докато при женските животни това е сведено до определени периоди от време. Самото разгонва при котката продължава око 7 дни. Броят на малките при домашната котка е 3—6 и по-голям от броя при диви й роднини.

Котката е годна за възпроизводство от ранна възраст и запазва тази своя способност обикновено до дълбока старост. Нерядко дори 15-годишни животни раждат два пъти е годишно. При едно по-трудно раждане обаче възрастните котки могат и да умрат.

Разгонване

Разгонването при котката протича с толкова ярки промени в поведението й, които са накарали не един стопанин да се обърне към ветеринарен лекар, като смятат, че животното е болно. Котките търкат глава в пода и се търкалят по гръб, като се движат, пълзейки насам-натам издават мъркащи звуци. При това лицата им добиват особен израз, характерен и за големите представители на семейство котки в зоологическите градини.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *