Налага ли се да откажете цигарите заради здравето на котката си?

Какво влияние оказва цигарения дим върху котката

коткатаДа престанете да пушите – това е добра идея и за двама ви. Единственото проучване на домашните любимци на пушачи, е направено сред собственици на кучета и е показало, че тези животни са изложени на по-голям риск да се разболеят от рак на белите дробове в сравнение с кучетата на непушачите. Този риск се увеличава при породите с къси и средно дълги носове, вероятно защото им липсват ефикасните филтри на дългоносите кучета.

Със своите къси нослета котките са изложени на същия риск, на който и човек, приел да живее двадесет и четири часа в нощен клуб, без да излиза навън, за да подиша чист въздух. Но за котките съществуват и други рискове. Любопитството им например може да ги убие – очаровани от димящите цигари в пепелниците, докато ги проучват писаните могат да се изгорят или да подпалят къщата ви. Сериозна заплаха за котките представляват дори незапалени цигари, които се търкалят наоколо, защото ако при игра с тях животинчето ги сдъвче, никотинът може да го отрови.

Съществува потенциална опасност и от поява на алергии. Котките са предразположени към този вид заболявания, а някои са алергични към тютюневия дим.

И така, ако пушите, вероятността да навредите на котка¬та си е твърде голяма. Струва си да помислите върху това!

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *