BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Може ли да си вземем куче

Може ли да си вземем куче

Ставаме ли за стопани на куче

Домашно кучеОбикновено се случва така, че който веднъж е имал куче и е почувствал какво значи да имаш такъв приятел вкъщи, той вече не може без него. Но трябва да се знае, че куче може да вземе само този, който, е готов на саможертви за него, този, който много обича животните и желае тази обич да бъде взаимна.

Защото няма друго животно, което да чувства любовта на човека така силно и да отговаря на това с взаимност, с признателност, безгранична преданост и често с готовност да се пожертва за него.
Малко са децата, които не мечтаят да имат вкъщи някакво животно, било то куче, котка, папагал или хамстер. В своите представи, обаче те често погрешно мислят, че с купеното или подарено животинче може да се играе като с някакъв неодушевен предмет, с играчка. Много важно, е добре да се разбере от всяко дете и възрастен човек, които искат да притежават животно, че с това те поемат голяма отговорност.
Всеки, който притежава куче, трябва да е в състояние да се лишава от някои неща заради него. Така например, често може да се случи да се приберете от работа или от училище уморени, а Вашият приятел кучето да Ви посрещне много радостен и игрив. Неговото поведени показва голямо желание да бъде изведен на разходка. Дошло е и обичайното време за това. То, е силно устремено към изхода на жилището, взема си каишката и ходи след Вас, за да го изведете на разходка. На всичко отгоре и времето не, е съвсем приятно за разходка – духа вятър или вали дъжд – и не Ви се излиза отново навън, бихте предпочели да останете вкъщи. В такива случаи се изисква голямо чувство за отговорност към домашното куче, трябва да подчините волята си на желанието му и на необходимостта му да бъде разходено, да проявите приятелско отношение към него и да му бъдете полезен, защото в момента то има жизнена нужда от това.
Вземането на куче вкъщи, е най-лесното нещо, но не трябва да се забравя, че неговото правилно отглеждане, хранене и възпитание изискват много труд и време, за да бъде то верен, предан, здрав, любвеобилен и мил приятел. Едно куче, което, е живяло продължително време в семейството, става част от него, то привиква да се съобразяват с желанията и нормите, налагащи се от физиологическите изисквания за правилното му развитие и поведение.
Сдобивайки се с куче, всеки, който обича животните, ще има възможност да изживее много неповторими радостни моменти, но трябва да бъде подготвен да изтърпи и някои не съвсем приятни неща, особено докато кучето е още бебе. Но за това ще стане дума по-нататък.
Преди да вземете куче, помислете и за това, какво ще стане с него, когато родителите ви заминат в командировка, когато цялата отговорност и всичките грижи останат за вас, деца, или когато цялото семейство излиза в отпуск и желае да замине на почивка.
Трябва да се обмисли и това, че е наложително кучето да бъде регистрирано в съответните служби, да има паспорт и да се плаща данък, да не се забравя, че то ще трябва да се ваксинира срещу опасни заразни заболявания, понякога ще се налага компетентно лекарско обслужване, а за някои от породите (пудели, териери) и често подстригване, за да бъде винаги жизнено, весело и с добър външен вид.
Особено необходимо е притежателите на куче правилно да си разпределят времето, така че задълженията към него да не стават причина за намаляване на успеха или дисциплината в училище.

Въпросът за вземане на куче трябва много добре да се прецени. Необходимо е това да бъде съгласувано с всички членове на семейството и най-важното — родителите да са наясно, че семейните и жилищните условия, поведението и успехът на техните деца позволяват да бъде взето куче. Това може да стане, ако всички са убедени, че ще се грижат за него, че то няма да им пречи и няма да ги затруднява в нищо.
Много неприятно е, когато някой от семейството не обича животните и се отнася грубо към кучето. В такива семейства често възникват раздори, нежелателни сцени, а това се понася зле от животното и поведението му понякога става неподходящо и непоносимо за околните. Още по-неприятно е, когато се вземе куче, а след известно време се разбере, че отглеждането му не е по силите на семейството. Тогава настъпват тежки моменти. Започва да се търси нов стопанин, да се предлага на приятели, а има опасност в такива случаи то да попадне и при не съвсем подходящи хора. Може да се случи и така, че детето, което най-много е желало това животно, да получи психическо разстройство, когато се налага да се раздели с него.
Кучето много добре „чувствува“ — разбира, своите приятели, както и ?ези, които не са благосклонни към него и не го обичат. Това се отразява зле на поведението, психиката и държането му в семейството или в непознато общество. То става недоверчиво и следователно не може да разкрие пълно своето приятелство.
Много важно е също така да се направи преценка на жилищната площ и да се обмисли добре дали може да се осигурят необходимите условия за отглеждане на кучето. Ако има двор е лесно, но при малко жилище тази преценка е решаваща и за породата, dogкоято ще бъде избрана.
Днес в градовете на нашата страна семействата обикновено живеят в апартаменти в жилищни кооперации. Ако сградата е голяма и желаете да си вземете куче, необходимо е да имате съгласието на домсъвета, с което вие и вашият приятел кучето се задължавате да спазвате необходимите условия и правилници. Трябва да се избягват неприятни раздори между притежателите на кучета или други животни, отглеждани в апартаменти и тези, които нямат. До голяма степен това зависи от Вас и от поведението на Вашето куче. Нека не се стига до най-неприятното – раздяла с любимото животно, което би било много тежко както за Вас, така и за него – само за това, че докато, е било малко, не сте го отучили да лае безпричинно.
Куче може да бъде отглеждано и в много малко апартаменти в голяма жилищна кооперация, стига то да, е от подходяща порода, като в тези случаи за предпочитане са декоративните. Най-важното, е то да бъде правилно възпитано и със своето поведени да не разстройва Вашето и на съкооператорите спокойствие, да не замърсява жилището и общите помещения.

Който не забравя това, няма да има неприятности, а ще се радва на неговата безгранична любов, привързаност и всеотдайност.

Вижте също

Куче порода Мопс

Мопс

Какво трябва да знаем за породата Мопс? Породата Мопс се счита за една от най-старите ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *