Шнауцер

Мини шнауцер

Мини шнауцер Miniature Schnauzer

Шнауцерът-джудже се различа от другите два вида шнауцери по теглото си (5-6 кг) и височината при холката (за мъжките до 35см, за женските – 33см.) Названието цвергшнауцер(шнауцер-джудже) е използвано за първи път през 1879 година в Германия. Породата е резултат от селекция на шнауцери и дребни породи(афенпинчер и др.). Това малко куче се отглежда лесно в домашни условия. Във Франция то е най-разпространената дребна порода. Цвергшнауцерът се поддава на обучение и е най-лесен за овладяване от трите типа шнауцери. Той носи най-малко агресивност у себе си и е игрив и весел. В САЩ породата е причислена към групата на териерите, в Австралия и Англия – към най-полезните породи, а в Европа – към декоративните.

Мини шнауцерът се появява като порода в края на миналия и началото на този век. Стандартът е създаден началото на 20-те години. Оттогава кучето печели сърцата на любителите на малки кучета. То е точно копие на средния шнауцер(мителшнауцер). Чувствителен, послушен и бдителен пазач, мини шнауцерът е идеалното малко куче-компаньон.

Трите породи шнауцер се различават само по големина. Те имат скъсен, квадратен формат, вдъхващ сила и респект.

Косменото покритие на мини шнауцера трябва да реши и четка ежедневно.

Общ вид на породата:

Глава: Издължена и силна, с издадени надочни дъги. Муцуната завършва с тъп ъгъл. Цвергшнауцерът е украсен с мустаци и бакенбарди като четки. Ножицовидната захапка е задължителна.

Очи: тъмни, овални, разположени отпред.

Уши: високо разположени. Те са с V-образна форма падащи сводесто напред или купирани и носени изправени.

Врат: мощен, среднодълъг, акровидно склонен.

Тяло: гърдите са средношироки, а гърбът е къс и мускулест. Крупата е умерено закръглена, коремът е прибран. Кучето има мускулести рамене.

Опашка: носена високо. Купира се близо до 3-тия прешлен.

Предни крайници: силни и прави, с прибрани лакти.

Задни крайници: мускулести, стегнати, с добре закръглени глезени и стегнати коленни сухожилия.

Лапи: компактни и кръгли, със стегнати извити пръсти, тъмни нокти и твърди възглавнички.

Космено покритие: косъмът е четинест, остър и дебел. Подкосъмът е плътен.

Цвят: черен, сол-пипер с по-тъмна маска, сребристо с черно

Недостатъци: твърде тежък или лек тип. Сбръчкано чело. Ниско разположени уши. Къса муцуна. Увиснал или засводен гръб. Петнисто оцветяване.шнауцери се оформя по еднакъв начин. Ножици се използват за оформяне на косменото покритие на части от тялото и при триминговане на косъма на ушите и върха на опашката. Гледан отстрани, силуетът на цвергшнауцера трябва да изглежда къс и квадратен.

Веждите се оставят като четки, а косменото покритие по муцуната само леко се тримингова. Правоъгълната форма на главата се подчертава чрез гладък триминг на брадата. Косъмът на опашката се постригва, за да й придаде цилиндрична форма. За постигане на по-внушителен изглед на кучето, космите по крайниците се оставят малко по-дълги и внимателно се сресват.

Всяко куче е различно и качеството на косменото покритие варира – някои екземпляри изискват непрекъснат триминг, докато други запазват „прическата“ си по-дълго. Грумингът трябва да подчертава достойнствата на кучето и да прикрива евентуални недостатъци.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.