ирландски териер

Мекокосмест пшеничен териер

Ирландски териер – мекокосмест пшеничен териер

Точното име на кучето е мекокосмест „пшеничен“ териер, регистриран от Международната федерация по кинология под номер 40. Въпреки че този териер е най-старата ирландска порода, днес той е разпространен предимно в САЩ. Кучето няма нищо общо с пшеницата, макар че е било любимец на фермерите, но цветът на косменото му покритие напомня много нейния цвят и затова този териер носи това име.

Специалистите смятат, че в основата на породата са блек енд тен териера, ирландския териер и кери блу териера.

В началото на своята „кариера“ мекокосместият териер действал като работно куче във фермите при воденето на добитъка, бил използван за преследване на язовци, зайци, плъхове и дори…видри. Както подобава на ирландска порода, за първи път кучето било изложено през 1937 година в Дъб¬лин, Ирландия, на празника на свети Патрик. През 30-те години на нашия век броят на мекокосместия пшеничен териер силно намалял, но след упорита работа на селекционерите породата била спасена. Британският кенъл кльб я признал през 1943 година, а първите екземпляри отпътували зад океана в САЩ през 1946 година. Там обаче породата била призната едва през 1973 година. Днес в САЩ кучето е много популярно сред любителите на териери.

Мекокосместият пшеничен териер е с прекрасен темперамент и заради интелекта и веселостта си е идеалния компаньон. Кучетата от тази порода много обичат движението навън.

Главата е среднодълга, с плосък череп, с изразен челен стоп, а черната носна гъба е с „четвъртита“ форма. Ушите на териера са У-образни, с малка или средна дължина и са прилепнали към главата. Вратът на кучето е силен, с лека извивка. Очите са средноголеми и тъмноорехови на цвят, с черен ръб на клепачите.

Тялото на мекокосместия пшеничен териер е компактно, с равен гръб и дълбок гръден кош. Крайниците са сравнително къси и силни, като предните са стройни и прави, а задните са подчертано мускулести. Лапите на териера са силни, компактни и затворени, завършващи с черни нокти.

Чарът на пшеничния териер е в неговото богато, дълго, копринено и меко космено покритие. То е преимущество за собствениците, защото не линее и изисква минимални грижи, но все пак е добре редовно да се реши. Трябва ли да споменаваме за цвета му – естествено, той е пшеничен! Косменото покритие е с цвета на зреещо жито – от наситено жълто до жълтокафеникаво.

Опашката на мекокосместия териер се купира с дължина 10-13см, а кучето я носи над линията на гърба. Височината при холката за мъжките екземпляри е 46-49см, а женските са малко по-ниски.

Вижте също

Болести донасяни от куче

Какви болести носят домашните любимци

Съдържание1 Тения1.1 Как да излекуваме тенията при животните2 Жиардиаза2.1 Как да се справим с жиардиазата3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *