BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Малтезер

Малтезер

Малтезер (Бишон малтез)

МалтезерИ тази порода от групата на бишоните е с много стар произход. Статуетки, изобразяващи подобни кучета са открити в древни египетски гробове, датиращи от 13 век пр.н.е. Има сведения, че „малтиецът“ е пристигнал на британските острови около 55 година пр.н.е. В текст, датиращ от I век от н.е. римският губернатор на Малта е възпял по много трогателен начин своята малтийка.

Както в много случаи, произходът и на тази порода се губи в далечното минало. Според изследователите кучето може би произхожда от остров Малта, но не е изключено негово родно място да е далматинския остров Мелита, където още в древността съществувал център за развъждане на дребни породи. Римляните наричали малките си салонни кучета Catuli Melitae. Днес за изследователите в тази област е много трудно да се доберат до някакви останки от онова време. Породата е очевидно е била на почит и много разпространена, защото подобни кучета са отглеждани и от древните китайци и финикийци. Изследователите смятат, че именно последните са пренесли кучето до остров Малта.

Факт е, че още неоформената напълно порода през XV век вече е била наричана малтиец, а в Италия след широкото си разпространение и селекция кучето добива външния вид, с който е известно и днес. Малтезерът е обожаван от кралските особи в Англия, Испания, Италия. През Средновековието той е предпочитан компаньон за европейската аристокрация и оттогава не е загубил своята популярност.

Тази древна порода е една от първите, участвали в изложбите на кучета. За първи път малтезерът е показан във Великобритания през 1862 година, а малко по-късно и в САЩ – през 1877 година.

Малтезерът е незаменим домашен любимец, а не бива да се подценява и като доста шумен пазар, защото кучето е недоверчиво към непознати. Той е любящо и предано същество, енергично и жилаво.

Височината на кучето при холката е 20-26 см(женските екземпляри достигат 22-23 см.), а теглото се движи около 3-3,5 кг. Главата на малтезера е средноголяма, слабо издължена, с леко заоблено теме. Муцуната му е удължена, а равна по дължина с теменната част. Стъопът е ясно изразен. Захапката е ножицовидна.

Очите на това куче са тъмни на цвят(кафяви до черни), с тъмно оцветени клепачи. Тя трябва често да се почистват от попадналите в тях косми. Косменото покритие се прибира с панделка или друго приспособление над очите. Ушите на малтезера не са дълги, но оставят това впечатление, поради богатото си окосмяване. Те са висящи, пречупени в долната си част, сравнително високопоставени и прилепнали към главата. Те, както и шията, са богато окосмени.

Малтезерът има по-удължено тяло, за разлика от по-компактния болонезер. И неговият гръден кош е дълбок и добре развит, но крайниците му са по-къси, с фини кости. Те са прави, като задните са по-силни, с мускулести бедра. Има и други разлики между двете близки породи – дългото космено покритие на малтезера, което закрива крайниците, е съставено от гъсти, прави косми, докато при болонезера те са накъдрени. Кучето като, че се движи на колелца, защото космите, стигащи до земята, са с дължина над 20см. Допустимото оцветяване при тази порода също е бяло (до слонова кост). Обърнатата към гърба богато окосмена опашка образува „качулка“. Когато външния вид на малтезера трябва да е във „върхова“ форма, за копринените косми трябва да се полагат много грижи и внимание. Не е за препоръчване този дребосък да се излага на големи студове и проливни дъждове. За недостатък се смята слабото окосмяване на кучето.

Вижте също

Куче порода Мопс

Мопс

Какво трябва да знаем за породата Мопс? Породата Мопс се счита за една от най-старите ...

1 коментар

  1. сладури

    Само за гушкане са малтезерчетата с тази бяла козина, като одеалце 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *