BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Кучета / Лхаса апсо

Лхаса апсо

Лхаса апсо (Lhasa apso)

Лхаса апсоДо началото на нашия век тази азиатска порода рядко можела да се види извън нейната родина. Изследователите смятат, че дребното тибетско куче е потомък на стари азиатски породи, отглеждани още преди новата ера. Наистина, векове скриват от погледа на специалистите произхода на лхаса апсо. Кучето е отглеждано само в дворците и тибетските манастири като свещено животно. Самата порода лхаса апсо се смята и за родоначалник на известната и любима на много хора порода Ши-тцу, а за произхода на името й има няколко версии.

„Лхаса“ може би идва от името на централния град на Тибет. За втората част от името – „апсо“ се смята, че произлиза от Abso seng kye(от тибетски – лаещ пазач) или изопаченото произнасяне на тибетската дума Rapso, която означава коза. Наистина косменото покритие на дребното куче прилича на дългата теловидна козина на местните кози.

Повече от две хилядолетия породата лхаса апсо била отглеждана само в Тибет и привилегията да притежават такова куче имало само монасите и благородниците. По това време хората вярвали, че лхаса апсо носи щастие и било невъзможно да бъде купено. Представител на породата бил изнесен за първи път от тибетския Далай Лама като подарък за китайска императрица. След това събитие рядко срещаното куче се озовало и в други части на света като подарък на чужди дипломати.

Предприемчиви търговци успели да внеса лхаса апсо в началото на века и на европейския континент. Във Великобритания кучета от тази порода се появили през 20-те години, а малко по-късно и в САЩ.

Това златистожълто на цвят куче е много пъргаво и здраво, независимо, че на пръв поглед изглежда доста крехко. Лхаса апсо не обича самотата, той е много чувствителен и се привързва силно към хората. Затова е прекрасен домашен компаньон. Заради специфичния си златистомеден цвят лхаса апсо често е наричан тибетско лъвско куче. В Англия той е бил известен и под името тибетски апсо. Неговата прекрасна космена покривка с дълъг косъм, която може да бъде и в други разцветки, лесно се сплъстява и изисква редовни грижи.

Лхаса апсо е интелигентно и жизнено куче със самоуверен характер. То е доста недоверчиво към непознати хора. Представителите на породата имат характерни особености:

  • Глава с тесен череп и черна носна гъба, която едва се вижда под богатото космено покритие. Челният склон е средно изразен. Очите са тъмнокафяви на цвят, средноголеми и кръгли.
  • Тялото на лхаса апсо е с удължен формат – то е по-дълго от височината при холката, а гърбът е равен. Представителите на породата са високи от 22 до 28 сантиметра, а теглото им достига до 7 килограма.
  • Крайниците на лхаса апсо са украсени с увиснали дълги косми(знаменца). Предните крайници са прави, а задните крайници и бедрата са мускулести и добре развити. Закръглените и компактни лапи също са окосмени, както и опашката, която е високо поставена и завита над гърба.
  • Косменото покритие се състои от груби, дълги и равни косми, а подкосъмът е гъст. На гърба покритието видимо се разделя с пътечка.
  • Окраската на лхаса аспо е най-различна – първоначално били популярни златистомедните кучета, а по-късно се появили и екземпляри с пясъчно, опушеносиво и двуцветно (черно-бяло, кафяво-бяло и други) оцветяване.

Вижте също

Куче порода Мопс

Мопс

Какво трябва да знаем за породата Мопс? Породата Мопс се счита за една от най-старите ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *