Начало / Котки / Котешка трева

Котешка трева

Котешка трева – наркотик или нещо друго

Прилича ли на дрога?

Установено е, че котешката трева съдържа халюциногенен компонент – през 1972 година в „Американ Джърнъл ъф Ветеринари Рисърч“. Твърди се още, че маслото въздейства на много котки така, както марихуаната на хората! Е добре, дори да „съгреши“ с него котката ви – то няма да опържи мозъка й, а тя няма да нападне хладилника и да изяде всичкия сладолед, нито ще открадне парите ви, за да си купи още – защо тогава да се притеснявате?

Прилича ли на секса?

Да, котешката трева кара котките да се чувстват щастливи, както след правене на секс и ги възбужда така, както естествените сексуални феромони* стимулират съответните центрове в мозъка.

Но когато вашата любимка си играе с котешката трева, тя няма да напълни къщата с котенца, които да се чудите на кого да подарите. Затова може би е по-добре да й осигурите трева вместо котарак, с който да си „играе“.

СнимкаИмеРейтингЦенови класВиж
koteshka-treva Котешка трева Vitakraft, 120 гр 5 звезди$Виж
treva-kotki Трева за котки Miau-Miau 5 звезди$Виж

Какво все пак представлява котешката трева?

Съществуват двеста и петдесет вида трева. Расте лесно. Ако я помиришете, ще откриете, че принадлежи към семейството на ментата. Някои видове треви са сходни с валериана,  който предизвиква подобна реакция у котките, но има ужасен мирис за тях. Ето защо никога няма да видите в магазин за домашни любимци да се продават играчки, пълни с валериан.

Кой е открил, че котките я харесват?

treva-za-kotkaНай-вероятно котешката трева е изпробвана за първи път върху лъвове, след като цирковите дресьори открили, че под нейно въздействие животните стават по-покорни.

Наистина ли котките „пощуряват“ от нея? Да, известно е, че и котките имат неприятни „емоции“. Те не стават параноични – не си „мислят“, че мишките ги преследват, но понякога са изключително възбудени.

Колкото до това дали могат да се пристрастят, повечето експерти отричат такава възможност, но един от най-известните изследователи на животни – доктор Майкъл Фокс, пише, че котките се пристрастяват – готови са да изоставят дори храната си заради тревата.

Ако забележите подобно поведение у вашата котка, спрете да й давате трева. По принцип е добре да не давате много трева и да не я оставяте на достъпно място.

Как да я подберете, да я купите, да я съхранявате?

Котешката трева е много нетрайна, затова трябва да я съхранявате внимателно.

  • За да разберете дали е прясна, разтъркайте няколко стръка между пръстите си и ги помиришете.
  • Винаги я слагайте в добре затворени пликове в хладилника.
  • Тъй като с времето ароматът отслабва, периодично подменяйте тревата с прясна.

Вижте също

Котката, която ще спечели всички „тука има, тука-нема“

Вероятно всички сте виждали играта „тука има, тука нема“, най-често реализирана от комбина мургави сънародници ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *