Котешка трева

Котешка трева – наркотик или нещо друго

Прилича ли на дрога?

Установено е, че котешката трева съдържа халюциногенен компонент – през 1972 година в „Американ Джърнъл ъф Ветеринари Рисърч“.

Твърди се още, че маслото въздейства на много котки така, както марихуаната на хората!

Е добре, дори да „съгреши“ с него котката ви – то няма да опържи мозъка й, а тя няма да нападне хладилника и да изяде всичкия сладолед, нито ще открадне парите ви, за да си купи още – защо тогава да се притеснявате?

Прилича ли на секса?

Да, котешката трева кара котките да се чувстват щастливи, както след правене на секс и ги възбужда така, както естествените сексуални феромони* стимулират съответните центрове в мозъка.

Но когато вашата любимка си играе с котешката трева, тя няма да напълни къщата с котенца, които да се чудите на кого да подарите. Затова може би е по-добре да й осигурите трева вместо котарак, с който да си „играе“.

СнимкаИмеРейтингЦенови класВиж
koteshka-treva Котешка трева Vitakraft, 120 гр 5 звезди$Виж
treva-kotki Трева за котки Miau-Miau 5 звезди$Виж

Какво все пак представлява котешката трева?

Съществуват двеста и петдесет вида трева. Расте лесно. Ако я помиришете, ще откриете, че принадлежи към семейството на ментата. Някои видове треви са сходни с валериана,  който предизвиква подобна реакция у котките, но има ужасен мирис за тях. Ето защо никога няма да видите в магазин за домашни любимци да се продават играчки, пълни с валериан.

Кой е открил, че котките я харесват?

treva-za-kotkaНай-вероятно котешката трева е изпробвана за първи път върху лъвове, след като цирковите дресьори открили, че под нейно въздействие животните стават по-покорни.

Наистина ли котките „пощуряват“ от нея? Да, известно е, че и котките имат неприятни „емоции“. Те не стават параноични – не си „мислят“, че мишките ги преследват, но понякога са изключително възбудени.

Колкото до това дали могат да се пристрастят, повечето експерти отричат такава възможност, но един от най-известните изследователи на животни – доктор Майкъл Фокс, пише, че котките се пристрастяват – готови са да изоставят дори храната си заради тревата.

Ако забележите подобно поведение у вашата котка, спрете да й давате трева. По принцип е добре да не давате много трева и да не я оставяте на достъпно място.

Как да я подберете, да я купите, да я съхранявате?

Котешката трева е много нетрайна, затова трябва да я съхранявате внимателно.

  • За да разберете дали е прясна, разтъркайте няколко стръка между пръстите си и ги помиришете.
  • Винаги я слагайте в добре затворени пликове в хладилника.
  • Тъй като с времето ароматът отслабва, периодично подменяйте тревата с прясна.

Котката и антидепресантите

коткатаДоктор Стивън Мелман от Клиниката по дерматология и поведението на животните в Потомак – Мериленд, сподели с нас, че често предписва на котките антидепресанти при наличие на натрапчиво поведение у тях – например, когато не страдат от алергия и без причина си скубят козината.“

Психологическият проблем на натрапчиво поведение е същият, както при хората, но много по-сложен – котката не може да се върне пет пъти, за да види заключена ли е вратата, или да внимава да не стъпи върху счупена плочка, докато върви по улицата.

Известно е, че някои антидепресанти помагат при подобни проблеми, както и при вероятно свързаните с тях смукане на хълбоците, краката и зърната на гърдите. Литидепресантите са полезни и при някои типове агресия, и при ситуационни разстройства. „Котките се притесняват по различни причини: когато например семействата им се разделят, или собственикът им се сдобие с нова приятелка, или се премества в друго жилище“ – казва доктор Мелман.

Естествено котката не е в състояние да ни каже какво я притеснява, но най-често срещаната проява на стреса е „смущения в уринирането и дефекацията или вой“ – заявява доктор Мелман.

Ако забележите подобни симптоми у вашата котка и самите вие вземате някакъв антидепресант, не ѝ давайте от лекарството си, защото дозите са различни. По същата причина не бива да вземате от таблетките на котката, ако изживявате подобно психическо разстройство.

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.