Hremawa kotka

Котешка хрема, бяс и пневмония при котките

Лекуване на бяс, хрема и пневмония при котките

Котешка хрема

Това е болест, която засяга само котките и се смята бич за животните. Както грипът по хората, и този „котешки грип“ е много заразен. Първата грижа на стопанина е да изолира животното и да го държи на топло, защитено от течение. Това заболяване засяга котки от всички възрасти и инфекцията се предава по дихателните пътища.

Причинителите на това заболяване са няколко вида вируси и бактерии. Те започват да действат след тежки операции, простуда и други. Необходимо е на животното да се дават антибиотици, комбинирани с витамини, за да се предпази от усложнение. Препоръчва се добро измиване на очите, носа и устата, тъй като при боледуването котката се занемарява. Тя вдига висока температура и отказва да се храни. Появяват се конюнктиви и язви по езика, а това е типичен симптом за болестта.

Съществуват две форми на заболяването. При леката форма общото състояние не се променя и се наблюдава изтичане на секрет от носа и очите. При тежката форма много често всичко завършва със смърт. Инкубационният период до една седмица, като котетата са по-неустойчиви и умират в 25 % от случаите. Добре е на животното да се дава глюкозен серум за подсилване и редовно да му се чистят очите, носа и устата. Възможно е заболяването да премине в пневмония.

Пневмония

Нейният инкубационен период е около 10 дни и е характерно това, че животното избягва светлината. Болестта засяга дихателните пътища и се предава чрез слюнката и по въздуха. Срещу пневмонията борбата се води чрез витамини и антибиотици. За предпазване на животното от това заболяване то се ваксинира, след което се създава имунитет за период от една година.

Бяс

Бесът е инфекциозна болест, която се среща при много видове животни, като заразата се разпространява чрез попадане на вируса върху рани. Вирусът се разпространява по нервните тъкани и болестта се развива бързо. Болното животно не може да се храни, отделя слюнка и става агресивно. Съществуват две форми на бяс: яростна и тиха. Яростната форма е най-често срещана при котките, като проявите са разширяване на зениците, трескаво състояние, а след няколко дни започва фазата на силна възбуда. Котката загубва контрол над движенията си и парализа обхваща цялото тяло. Смъртта настъпва след 2-3 дни. При тихата форма няма периоди на възбуда, а парализата се предшества от периоди на вцепеняване. При появяване на бяс в даден район е наложителна ваксинация, а всички домашни животни се ваксинират ежегодно.

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

4 коментари

 1. Габриела Гешева

  Здравейте,моята котка е на около 4 години. Днес изведнъж стана агресивна,зениците са разширени. Когато се прибрах с кучето от разходка имаше пътечка с капчиьи кръв от банята до масата в хола,дори имаше и на леглото на кучето. Не знам дали има рана,защото не ми дава да видя,постоянно ми посяга с лапите и ме съска. Исках да ви питам дали е възможно да има бяс,въпреки че едва преди 6-7 месеца й бихме ваксина.

 2. Здравейте ,моята котка е около 2 годишна.Тя беше избягала за една седмица и беше станала кожа и кости.Сега има Пн евмония.Не се чувства добре и диша затроднено .Дали ще оцелее?:( 🙁 🙁

  • Не хапе

   Здравей Вики,

   Сигурни сме, че котката ти ще оцелее, но най-добре би било да се консултираш с ветеринарен лекар за да стане оздравяването по-бързо и безболезнено. Успех.

 3. елена христова

  здравейте,моята котка вече 4 пъти започва да киха,да има секрети от нослето и малко затруднено дишане,ветеринарят ми даде антибиотик ,последният път и взех 4 хапчета защото той каза че не съм я излекувала но винаги след 10 дни историята се повтаря,вече не знам какво да правя,искам съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.