Кавалер Кинг Чарлз

Кавалер Кинг Чарлз

Кавалер Кинг Чарлз Cavalier King Charles spaniel

Въпреки, че според класификацията на Международна федерация по кинология породите Кинг Чарлз шпаньол и Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са отделни породи, практически не е възможно да се говори за едната, без да споменава другата. Те са близки не само по име и по предназначение в днешно време (салонно куче), но и по произход. Тези шпаньоли имат едни и същи предци и разделението на породата е станало в по-нови времена.

Миниатюрните шпаньоли биха могли да доставят радост на всеки, който обича кучето.

Искате стайно куче?

Искате придружител в целодневните си туристически излети?

Интересува ви кучешкото обучение и дори бихте опитали в състезанията „аджилити“?

Търсите приятел за децата си?

Необходим е компаньон на самотен възрастен човек?

Всичко това можете да намерите в малките шпаньоли, които имат характер, които се поддава на обучение и шлифоване без особени усилия. Кучето влиза бързо в ритъма на семейството. Тези шпаньоли са мили, „гушкави“ и прецизни създания и твърденията за тяхната любов към децата никак не са преувеличени. Казват, че у никое друго куче не са толкова подчертани търпимостта и великодушието към най-малките. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е интересно декоративно и спортно куче и поради това, че доскоро е използван и за ловни цели, той получил много добра телесна конструкция, подобна на тази при останалите шпаньоли, използвани и в момента като ловни кучета

Добрата конструкция му помага за бързото придвижване и издръжливостта при неравен терен. „Кавалерът“ обича дългите разходки сред природата, но и градския парк му е достатъчен за раздвижване, особено, ако намери партньори за общи игри. Всички малки шпаньоли си падат както по човешката, така и по кучешката компания. Кинг Чарлз шпаньол изисква по-малко движение от „кавалера“ и може да се определи като типично градско куче.

Навремето двамата славни крале са отглеждали кучетата в глутници и селекционерите днес препоръчват същото (при подходящи условия). Разбира се, няма значение дали става дума за 2 или за 10 шпаньола, защото тези животни са изключително неконфликтни и радостта им от съжителството в група е голяма, но и при поединичното им отглеждане няма проблеми. Тогава обаче стопанинът се лишава от приятната възможност да наблюдава боричкащите се кученца, но пък може да разчита на нестихващата любов на гальовния си любимец.

Малките шпаньоли имат изключително привлекателна външност, тяхната фина и дълга космена покривка може да се сравни с тази на най-известните дългокосмести породи. При това грижите за нея са много по-малки и не се изисква специален начин на поддържане – ежедневното изчеткване е достатъчно и не отнема много време. Кучетата привличат и с ярката си окраска – трудно бихте намерили в кучешкия свят нещо, което да може да се сравни по пъстрота и контраст на цветовете, които се наблюдават при групичка играещи шпаньоли. Напоследък тези кучета стават все по-търсени в Централна Европа, защото още един техен плюс е изключителното им здраве и изненадващо дълголетие.

Стандарт на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Произход – Англия

Цялостна характеристика – активни, издръжливи, елегантни, пропорционални, безстрашни, „спортни“, весели,; без склонност към невроза.

Глава. Почти плоска между ушите, слабо изразен стоп, дължина от стопа до върха на носната гъба около 3,8см. Носната гъба е черна на цвят, добре развита, заострената муцуна не е желателна. Устните са стегнати и прилепнали. Захапката на кучето е перфектна, ножицовидна, челюстите са силни, горните кучешки зъби покриват долните, без да остава разстояние.

Очите на Кавалер Кинг Чарлз шпаньола са големи, кръгли и средно раздалечени. Техният цвят е тъмен. Ушите ни кучето са високопоставени, дълги и силно окКавалер Кинг Чарлзосмени. Вратът на „кавалера“ е със средна дължина, леко извит, предните крайници са прави, силни, със среднодебели кости. Лопатките им са изнесени доста назад. Тялото на тези шпаньоли е компактно, късо, а гърбът е равен. Гръдният кош е развит и среднодълбок. Задните крайници са също със среднодебели кости, без склонност към „кравешки стоеж“. Лапите са компактни и богато окосмени, а възглавничките са здрави и дебели.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът носи добре поставената опашка „весело“ и никога завита. Тя се купира, като се отстранява не повече от 1/3 дължина. Опашката трябва да е пропорционална на тялото. Косменото покритие е дълго, копринено и леко вълнисто. На определени места кучето е украсено със „знаменца“ от косми.

Разцветките, които се признават, са: блек енд тен, червен, бленхайм (наситенокестеняви петна на перленобяла основа). На главата петната са разположени така, че бялата основа между тях образува трапец. Разпространени са и трицветните окраски – черно-бялото оцветяване е комбинирано с равномерно разпределени червени петънца по веждите, отвътре на ушите, по вътрешната страна на крайниците и под опашката. Всяка друга разцветка е нежелана.

Теглото на Кавалер Кинг Чарлз шпаньола се движи между 5,5 и 6кг. Допускат се и по-малки екземпляри, но те трябва да са пропорционално развити.

Вижте също

бебе померан

Ще си вземаме куче… как да изберем порода?

Съдържание1 Йоркширски териер – какво е добре да знаем за породата2 Доберман – особености на …

4 коментари

  1. Рамзина

    Колко време може да бъде оставяно само (и това да е безопасно)?

  2. Кога може да се изкъпе кучето кавалер кинг чарълз шпаньол след раждането

  3. Не хапе

    Обикновено новородените кученца нямат нужда от къпане веднага, майката се грижи за тяхната хигиена. Иначе избърсването с мека, влажна, топла кърпа е възможно и при малко кученце.

  4. Антония Неделчева

    Нашия мъжки не проявява интерес към разгонен ата женска и се питам дали това е проблем с който се е стещал и друг и ако го е решил по какъв начин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *