Начало / Котки / Къпане на котката (2 част)

Къпане на котката (2 част)

Измиване и къпане на котката

Къпане на коткатаКъпането на котките, въпреки, че не бива да е често практикуван процес, е от изключителна важност за здравето на вашия любимец. Затова си струва да отделим още малко внимание, след като по-рано обсъдихме някои основни акценкти от къпането на котките.

За да се поддържа добрата хигиена на кожата и козината е необходимо котката да привикне към къпане. То не бива да е по-често от един път месечно, тъй като при тази процедура се отнемат витамините и минералните вещества, които котката поглъща при близането.

Освен това се отмиват мазнините, произведени от мастните жлези и козината става суха и чуплива. За първи път котенцето се изкъпва към третия месец.За това е необходимо да приготвим по-голям съд(леген, корито или др.) който трябва да е устойчив. На дъното му се слага някаква постелка, за да не се пързалят лапите на животното. Водата трябва да е с температура около 30 градуса и да не покрива повече от средата на корема.

След измиването на тялото се преминава към главата, като много се внимава сапун и вода да не влизат в ушите. В момента навсякъде в зоомагазините се намират специални шампоани за къпане на котки, а добър резултат дава и катраненият сапун. Важно е напълно да отстраним пяната, след което животното се избърсва с подходяща кърпа и козината му се доизсушава със сешоар. Грижовните стопани често почистват лапите и ануса с влажна кърпа, а понякога се използват като най-добро средство за почистване на замърсената козината банята с трици. В плитка чиния се слагат 100-150 грама трици и се затоплят.

Разстилат се върху вестник или друга хартия и се правят фрикции по корена на космите. След привършване на процедурата котката се посипва с триците и се завива с кърпа, като остава така десетина минути. След това козината се разчесва добре. По този начин триците се изчистват всички мръсотии и линеещи косми. На другия ден котката основно трябва да бъде изчистена от останките от трици и тогава се вижда колко хубава е станала козината й.

Някои котки на възраст поизоставят тоалета си. В такива случаи трябва да им се помага, като се измиват слабините и тялото със сапун и вода, а след изчеткване се подсушават с кърпа.

Вижте също

Защо котките се страхуват от краставица?

Този странен на пръв поглед въпрос занимава целия свят през последния месец, и ние от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *