Начало / Котки / Какво трябва да знаете когато имате бременна котка вкъщи
бременна котка

Какво трябва да знаете когато имате бременна котка вкъщи

Какво да очаквате от бременна котка

Ето какво ни разказа за това Стив Ейкън – специалист по поведението на животните от Уичита, Канзас.

„Ако женската ви котка се е скитала вън от къщи, очаквайте котенца. В сравнение с хората котките са много по-добри при възпроизводството на рода и ако са се забавлявали, навярно скоро ще могат да ви представят няколко малки и пухкави създания.Очаквайте котенцата да се появят около два месеца след „покриването“.

Бременността трае от петдесет и седем до седемдесет дни. Първите й признаци се появяват около три седмици след зачеването, но вие можете да усетите движенията на котенцата едва в последните седмици. Възможно е и котката ви да симулира. Някои женски развиват фалшива бременност, дори симулират раждане. Те имат мляко и понякога изпадат в депресия, когато се окаже, нямат котенца, за които да се грижат.

Не очаквайте малките да се появят наведнъж. Котките могат да родят още едно или повече котенца след основното котило дори цял ден по-късно.

Очаквайте новородените котенца да са много чувствителни. Обонянието им е така добре развито, че те са в състояние да намерят зърната на майката само по миризмата (и по топлината).

Не очаквайте бащата на котенцата да се чувства удовлетворен. Някои „татковци“ са загрижени за майките, но повечето не са. Много от бащите даже не разпознават котенцата като свои, което е разбираемо, защото е възможно да не са техни – женските могат да се съвъкупляват с повече от един котарак и котилото да има повече от един баща.

Всеки ден очаквайте нещо ново. Очите на котенцата се отварят между петия и десетия ден, а на двадесетия ден са напълно отворени – по това време малките започват да пълзят.

Седмица по-късно те започват да се боричкат. След три-четири седмици ядат твърда храна и се учат да използват котешката тоалетна. На възраст пет-шест седмици малките вече са готови да бъдат отбити. И скоро вашата женска може отново да забременее.

Помислете дали да не кастрирате котката си. Така няма да се налага да търсите домове за следващото котило.

Вижте също

Защо котките се страхуват от краставица?

Този странен на пръв поглед въпрос занимава целия свят през последния месец, и ние от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *