Начало / Кучета / Какво трябва да знаем при хранене на бременно куче

Какво трябва да знаем при хранене на бременно куче

Хранене на бременно куче

Хранене на бременно кучеХраната на бременното куче не се изменя по състав, но количеството й се увеличава с 10 процента.
Няколко дни след раждането трябва да се увеличи количеството на храната и да се остави то да поеме от нея колкото желае. Кърмещата майка се нуждае най-малко от двойно повече хранителни вещества в сравнение с не кърмещите от същата порода и на същата възраст. Често пъти тези количества са по-големи, когато са се родили повече кученца. Бременното куче всекидневно трябва да получава и по ½ до 1 водна чаша прясно мляко, а в зависимост от големината и породата и необходимите белтъчини, минерални вещества и витамини.
Необходимо е да се обръща внимание и на качеството на храната, защото некачествените продукти не само, че предизвикват неразположение у майката, но могат да увредят плодовете или силно да влошат здравето на новородените кученца. Допуснатите грешки в храненето често могат да бъдат фатални и за живота на кученцата. Ако в периода, докато кърми, здравето на майката се влоши, от голямо значение е как ще се лекува. Голяма част от лекарствата преминават в млякото и макар да са необходими за оздравяването й и тя добре да ги понася, някои от тях може да се отразят негативно върху здравето на малките. Поради това лечението винаги трябва да става под пряк контрол на добър специалист.
Бременните и кърмещите кучета поемат по-големи количества вода. Те имат и по-големи нужди от минерални вещества, белтъчини и витамини, които са необходими за плодовете и родените кученца. Особено внимание трябва да се обръща на калция и фосфора. Когато тези елементи са в недостатъчно количество в храната, организмът на майката започва да ги излъчва от депата си, което е вредно и може да причини заболяване. В такива случаи, ако спешно не се доставят чрез храната или чрез инжектиране, животът й може да бъде застрашен.

Вижте също

Хубаво име за куче

Имена на кучета – най-пълният списък с идеи

Направете правилен избор за име на Вашето куче Всяко куче трябва да бъде кръстено докато ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *