Какви грижи за ушите на котката трябва да положим

Грижи за ушите на котката

Грижи за ушите на коткатаПри нормални условия ухото не се нуждае от допълнително почистване. То не е нито необходимо, нито разумно.

Ушният канал при някои котки реагира веднага дори и при незначително механично дразнене. Ето защо, ако не е необходимо, всички манипулации трябва да бъдат изоставени. Ушите обаче трябва да се проверяват редовно.

Извършва се оглед на ушната мида отвън и отвътре, като го преглежда и ушният канал дотам, докъдето стига погледът.

Поведението на котката може да покаже, че ушите са възпалени. Тя често се чеше, тръска глава, като че нека да се отърве от досаден дразнител. Разчесванията, появата на рани, възпаленията зад ухото или в основата на ухото са знак, че котката по свой начин се стреми и се справи с постоянния сърбеж и болка.

При здрави животни вътрешността на ушната мида е розова и чиста. Допустимо е незначително количество ушна кал. Много рядко са възможни по-силни замърсявания вследствие на зацапване отвън. Обикновено това е свързани с възпалителни процеси в ушния канал.

При животните, които излизат свободно навън и поддържат неконтролиран контакт с други котки, трябва особено внимателно да се следи за вида на ушния секрет Ако се установят ронливи, тъмнокафяви до почти черни нечистотии, има съмнение, че ухото е нападнато от акари. При поява на внезапна остра болка от едната страна може се предположи, че в съответното ухо е проникнало чуждо тяло.

Какво може стопанинът на котката сам да предприеме в тези случаи? Почистване на ушите се допуска само при замърсяване или отделяне на малки количества ушна кал. Използва се клечка с навит на нея памук. Клечиците трябва да са от дърво или по-добре от гъвкава пластмаса, тънки, със заоблени краища. Навитият памук трябва да стърчи над края на клечката. Така приготвен, памукът се потапя в парафиново масло или друго недразнещ масло — в никакъв случай не във вода или друга течност, след което леко се изстисква. Почистването трябва да се извърши с най-голямо внимание, като се ограничи само с видимата част на външния ушен канал. При по-дълбоко проникване има опасност да бъде увредена стенат на канала или дори тъпанчето.

При всички прояви, свързани със заболяване на уши е наложителна консултация ветеринарен лекар. Само той може да постави правили диагноза и да предпише лечение.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *