BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Как виждат котките?

Как виждат котките?

Котките са сред основните домашни любимци, а с рязкото навлизане на социалните мрежи в ежедневието на хората през послените години се превърнаха и в герои на някои от най-гледаните и споделяни видеа в мрежата. Ние очевидно постоянно наблюдаваме писаните и им се радваме, но дали сте си задавали въпроса – какво и как виждат котките?

С помощта на съвременните технологии и няколко ентусиасти вече е възможно да „погледнем“ през очите на котка. Този шанс ни предоставят фотохудожникът Николай Лам в екип с група специалисти ветеринари и офталмолози, които са се заели със задачата да ни покажат как котките виждат света.

Първите изследователи на котките смятат, че те виждат двуцветно (дихроматично), като кучетата. Факт е, че в светлинния спектър има две зони, за които те са особено чувствителни – синьо-виолетово и зелено-жълто. По-съвременните проучвания обаче показват, че очите на котките са чувствителни и към зеленото. Това означава, че те може да са трихромати, но не като човека – света за котките все пак е преобладаващо синьо-жълт.

Един от известните ни факти е свързан с полезрението на котките – то е по-широко от това на човека – котките виждат в пределите на 200 градуса, а хората – на 180.

Котките не могат да се похвалят и с особена острота на зрението – те виждат предметите по-контрастни само до разстояние 6 метра, а хората с нормално зрение – до 30-60 метра.

Дойде ли време за лов на тъмно обаче, котките оставят човека далеч назад. Вместо фоторецепторите, които заемат място в центъра на човешката ретина, при котките и кучетата там се намират повече пръчици, които отговарят за нощното виждане. Това дава възможност на всяка котка да вижда от 6 до 8 пъти по-добре на тъмно. Пръчиците в очите на котката дават възможност също така да следи много бързите движения, докато хората са по-добри при следене на бавно движещи се предмети.

А ето и резултата от съвместната работа на Николай Лам и специалистите, визуализираща по перфектен начин отговора на въпроса

Как виждат котките света?

Ето и снимките (от Николай Лам), които нагледно показват света видян през очите на котка (сравнено с хората):

kak-vizhdat-kotkite2

В окото на човека има значително по-голям брой колбички, което осигурява качествено зрение на дневна светлина, с ярки цветове и чиста картина.

Очите на котките не могат ясно да фокусират обекти, които са на повече от няколко десетки метра.

kak-vizhdat-kotkite

Виждането на цветове при котките не е така отчетливо, като това на хората, поради спецификата на котешките фоторецептори.

kak-vizhdat-kotkite4

Котката вижда „по-широко“ – нейното полезрение е 200 градуса, а това на човека – 180 градуса.

kak-vizhdat-kotkite5

Шанхай през погледа на котка.

kak-vizhdat-kotkite6

Котките виждат в тъмното значително по-добре от хората.

kak-vizhdat-kotkite1

Тук може да разгледате как виждат света и някои други животни.

Вижте също

Котките и личното пространство

Всички знаем колко своенравни са котките. Никоя котка не подлежи на опитомяване по начина, по ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *