Как виждат котките?

Котките са сред основните домашни любимци, а с рязкото навлизане на социалните мрежи в ежедневието на хората през послените години се превърнаха и в герои на някои от най-гледаните и споделяни видеа в мрежата. Ние очевидно постоянно наблюдаваме писаните и им се радваме, но дали сте си задавали въпроса – какво и как виждат котките?

С помощта на съвременните технологии и няколко ентусиасти вече е възможно да „погледнем“ през очите на котка. Този шанс ни предоставят фотохудожникът Николай Лам в екип с група специалисти ветеринари и офталмолози, които са се заели със задачата да ни покажат как котките виждат света.

Първите изследователи на котките смятат, че те виждат двуцветно (дихроматично), като кучетата. Факт е, че в светлинния спектър има две зони, за които те са особено чувствителни – синьо-виолетово и зелено-жълто. По-съвременните проучвания обаче показват, че очите на котките са чувствителни и към зеленото. Това означава, че те може да са трихромати, но не като човека – света за котките все пак е преобладаващо синьо-жълт.

Един от известните ни факти е свързан с полезрението на котките – то е по-широко от това на човека – котките виждат в пределите на 200 градуса, а хората – на 180.

Котките не могат да се похвалят и с особена острота на зрението – те виждат предметите по-контрастни само до разстояние 6 метра, а хората с нормално зрение – до 30-60 метра.

Дойде ли време за лов на тъмно обаче, котките оставят човека далеч назад. Вместо фоторецепторите, които заемат място в центъра на човешката ретина, при котките и кучетата там се намират повече пръчици, които отговарят за нощното виждане. Това дава възможност на всяка котка да вижда от 6 до 8 пъти по-добре на тъмно. Пръчиците в очите на котката дават възможност също така да следи много бързите движения, докато хората са по-добри при следене на бавно движещи се предмети.

А ето и резултата от съвместната работа на Николай Лам и специалистите, визуализираща по перфектен начин отговора на въпроса

Как виждат котките света?

Ето и снимките (от Николай Лам), които нагледно показват света видян през очите на котка (сравнено с хората):

kak-vizhdat-kotkite2

В окото на човека има значително по-голям брой колбички, което осигурява качествено зрение на дневна светлина, с ярки цветове и чиста картина.

Очите на котките не могат ясно да фокусират обекти, които са на повече от няколко десетки метра.

kak-vizhdat-kotkite

Виждането на цветове при котките не е така отчетливо, като това на хората, поради спецификата на котешките фоторецептори.

kak-vizhdat-kotkite4

Котката вижда „по-широко“ – нейното полезрение е 200 градуса, а това на човека – 180 градуса.

kak-vizhdat-kotkite5

Шанхай през погледа на котка.

kak-vizhdat-kotkite6

Котките виждат в тъмното значително по-добре от хората.

kak-vizhdat-kotkite1

Тук може да разгледате как виждат света и някои други животни.

Вижте също

грижи за козината на котката

Грижи за козината на котката

Съдържание1 Грижи за тялото на котката и нейното космено покритие1.1 Кожата и космената покривка изискват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.