Начало / Други / Как се възпитава домашен любимец

Как се възпитава домашен любимец

През този месец в няколко столични училища се състояха серия от открити уроци под надслов „Децата и кучетата“, предназначени за ученици от 1-ви до 4-ти клас, в рамките на програма „Здрави деца в България“. Уроците са организирани по инициатива на водещата марка храни за домашни любимци PURINA с цел да създадат познания и навици у децата за отговорно поведение към домашните любимци. Като част от програма „Здрави деца в България“, създадена от Нестле България с цел да мотивира и популяризира балансираното хранене и активния начин на живот сред подрастващите, образователният модул „Децата и кучетата“ акцентира върху положителното влияние на връзката, която се създава между стопанина и домашния любимец в ежедневието.

Идеята на организаторите е да покажат благотворното влияние на връзката, която се изгражда между децата и кучетата, но и да акцентира върху отговорността, която трябва да се поеме при взимане на решение за отглеждане на куче, съпроводена с всички задължения произтичащи от това.

Уроците, организирани от PURINA се проведоха с участието на партньорите на марката – фондация „Очи на 4 лапи“, които демонстрираха пред събралите се малчугани на какво трябва да бъде научен всеки един домашен любимец. Специално участие в уроците взе и лабрадорът Марти – обучено професионално куче-водач на незрящи хора. Той прилежно изпълняваше всяка команда на своя треньор, а децата станаха свидетели на кратък урок по послушание. С ентусиазъм те се включиха в част от програмата на треньорите и слушаха внимателно съветите им за правилно отглеждане и възпитание на домашния любимец.

Представителите на фондация „Очи на 4 лапи“ разказаха на децата кои са основните команди, които кучето трябва да умее и изпълнява. Учениците разбраха, че трябва да се отнасят с отговорност и отдаденост към своите домашни любимци и кои са основните въпроси, на които те и техните родители трябва да си отговорят преди да вземат решение да имат куче у дома.

Откритите уроци „Децата и кучетата“ ще продължат и през следващата година, като в тях ще вземат участие още училища, професионални треньори и популярни личности. Заедно те ще помогнат на децата да бъдат отговорни към домашните си любимци и да се грижат за тях с внимание и любов.

Здрави деца и кучета

 

Повече за програма „Здрави деца в България“:

„Здрави деца в България“ е мащабен дългосрочен проект, който има за цел възпитание на трайни навици за балансирано хранене и физическа активност на младото поколение. В рамките на „Здрави деца в България“ се организират множество дейности, уроци, състезания и игри за балансирано хранене, както и спортни празници за децата и родителите по предварително изготвен график за всяко училище. Програмата се финансира от Нестле България и се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта, Столична община, Българската федерация по гимнастика, Евро-Ток България и Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

Варна и Пловдив са новите градове в България, в които бихме искали да въведем Програмата и вярваме, че това е само първата стъпка в амбициозната ни цел да покрием максимален брой училища в цяла България. В тази връзка бихме искали с радост да Ви уведомим, че от 2017 г. програма „Здрави деца в България“ ще обяви финансова награда за най-активно участващото училище, която ще може да бъде използвана за подобряване на условията и материално-техническата база за спорт, образование, хранене или отдих в рамките на училището.

Програмата „Здрави деца в България“ е насочена към деца от 7 до 13 г., както и техните родители и учители. През 2012 г. програмата е въведена пилотно в училищата от район „Триадица“ на столицата и през годините нейният обхват продължава да се разраства, като днес над 20 училища в София участват в проекта. Основната цел е да се обхванат деца, родители, учители и връстници, чрез използването на образователни, мотивационни, комуникационни и промоционални методи, популяризиращи балансираното хранене и активен начин на живот. През 2013 г. като добра практика в сферата на такива образователни програми в Европа, “Здрави деца в България” стана част от Европейския проект EPHE, финансиран от Европейската комисия и провеждащ се в 7 държави в Европа.

В рамките на 2012-2016 г., са организирани редица събития и дейности, насочени както към семейството, така и към цялото общество с участието на частни и обществени партньори. Като част от програмата децата и родителите участват в обучения по хранене и забавни игри, свързани с консумацията на плодове и зеленчуци, вода, правилния сън и важността от физическата активност.

През 2016 г. е въведен и нов, пети модул, посветен на връзката между децата и техните домашни любимци, който се осъществява от PURINA, в партньорство и фондация „Очи на 4 лапи“ и който набляга на положителното влияние на връзката, която се създава между стопанина и домашния любимец в ежедневието. В рамките на модула, децата се запознават с отговорностите, които трябва да поемат ако вземат решение да имат собствено куче, както и с ежедневните грижи, които трябва да полагат за него. През учебната 2016-2017 г. организаторите планират въвеждането и на 6-ти модул в рамките на програмата, посветен на важността от хигиената на децата в училище и у дома.

Вижте също

Заключителна изложба ANIMALIA

НАЦИОНАЛНО ТУРНЕ ANIMALIA
Заключителна изложба
24 НОЕМВРИ – 2 ДЕКЕМВРИ 2015 г.
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ ВЪВ ВТОРНИК, 24 НОЕМВРИ, 18:00 Ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *