BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Полезно / Как се възпитава домашен любимец

Как се възпитава домашен любимец

През този месец в няколко столични училища се състояха серия от открити уроци под надслов „Децата и кучетата“, предназначени за ученици от 1-ви до 4-ти клас, в рамките на програма „Здрави деца в България“. Уроците са организирани по инициатива на водещата марка храни за домашни любимци PURINA с цел да създадат познания и навици у децата за отговорно поведение към домашните любимци. Като част от програма „Здрави деца в България“, създадена от Нестле България с цел да мотивира и популяризира балансираното хранене и активния начин на живот сред подрастващите, образователният модул „Децата и кучетата“ акцентира върху положителното влияние на връзката, която се създава между стопанина и домашния любимец в ежедневието.

Идеята на организаторите е да покажат благотворното влияние на връзката, която се изгражда между децата и кучетата, но и да акцентира върху отговорността, която трябва да се поеме при взимане на решение за отглеждане на куче, съпроводена с всички задължения произтичащи от това.

Уроците, организирани от PURINA се проведоха с участието на партньорите на марката – фондация „Очи на 4 лапи“, които демонстрираха пред събралите се малчугани на какво трябва да бъде научен всеки един домашен любимец. Специално участие в уроците взе и лабрадорът Марти – обучено професионално куче-водач на незрящи хора. Той прилежно изпълняваше всяка команда на своя треньор, а децата станаха свидетели на кратък урок по послушание. С ентусиазъм те се включиха в част от програмата на треньорите и слушаха внимателно съветите им за правилно отглеждане и възпитание на домашния любимец.

Представителите на фондация „Очи на 4 лапи“ разказаха на децата кои са основните команди, които кучето трябва да умее и изпълнява. Учениците разбраха, че трябва да се отнасят с отговорност и отдаденост към своите домашни любимци и кои са основните въпроси, на които те и техните родители трябва да си отговорят преди да вземат решение да имат куче у дома.

Откритите уроци „Децата и кучетата“ ще продължат и през следващата година, като в тях ще вземат участие още училища, професионални треньори и популярни личности. Заедно те ще помогнат на децата да бъдат отговорни към домашните си любимци и да се грижат за тях с внимание и любов.

Здрави деца и кучета

 

Повече за програма „Здрави деца в България“:

„Здрави деца в България“ е мащабен дългосрочен проект, който има за цел възпитание на трайни навици за балансирано хранене и физическа активност на младото поколение. В рамките на „Здрави деца в България“ се организират множество дейности, уроци, състезания и игри за балансирано хранене, както и спортни празници за децата и родителите по предварително изготвен график за всяко училище. Програмата се финансира от Нестле България и се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта, Столична община, Българската федерация по гимнастика, Евро-Ток България и Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

Варна и Пловдив са новите градове в България, в които бихме искали да въведем Програмата и вярваме, че това е само първата стъпка в амбициозната ни цел да покрием максимален брой училища в цяла България. В тази връзка бихме искали с радост да Ви уведомим, че от 2017 г. програма „Здрави деца в България“ ще обяви финансова награда за най-активно участващото училище, която ще може да бъде използвана за подобряване на условията и материално-техническата база за спорт, образование, хранене или отдих в рамките на училището.

Програмата „Здрави деца в България“ е насочена към деца от 7 до 13 г., както и техните родители и учители. През 2012 г. програмата е въведена пилотно в училищата от район „Триадица“ на столицата и през годините нейният обхват продължава да се разраства, като днес над 20 училища в София участват в проекта. Основната цел е да се обхванат деца, родители, учители и връстници, чрез използването на образователни, мотивационни, комуникационни и промоционални методи, популяризиращи балансираното хранене и активен начин на живот. През 2013 г. като добра практика в сферата на такива образователни програми в Европа, “Здрави деца в България” стана част от Европейския проект EPHE, финансиран от Европейската комисия и провеждащ се в 7 държави в Европа.

В рамките на 2012-2016 г., са организирани редица събития и дейности, насочени както към семейството, така и към цялото общество с участието на частни и обществени партньори. Като част от програмата децата и родителите участват в обучения по хранене и забавни игри, свързани с консумацията на плодове и зеленчуци, вода, правилния сън и важността от физическата активност.

През 2016 г. е въведен и нов, пети модул, посветен на връзката между децата и техните домашни любимци, който се осъществява от PURINA, в партньорство и фондация „Очи на 4 лапи“ и който набляга на положителното влияние на връзката, която се създава между стопанина и домашния любимец в ежедневието. В рамките на модула, децата се запознават с отговорностите, които трябва да поемат ако вземат решение да имат собствено куче, както и с ежедневните грижи, които трябва да полагат за него. През учебната 2016-2017 г. организаторите планират въвеждането и на 6-ти модул в рамките на програмата, посветен на важността от хигиената на децата в училище и у дома.

Вижте също

Кампания за ограничаване на бездомните кучета

Българска агенция по безопасност на храните съвместно със Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *