BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Как котката маркира територията си

Как котката маркира територията си

Разберете как котката маркира територията си

Котката използва различни начини за определяне на мястото за живеене. Тя е снабдена с много жлези на обонянието, разположени отстрани на челото, на устните, в основата на опашката и по продължение на тялото, където се намират съответните жлези и се трие в мебели, възглавници, крака или лице на човек, или друга котка или куче. Търкайки се по този начин, тя оставя микроскопични следи от секреция с особен мирис

Маркиране на местонахождението с тялото

Котката по всяка вероятност изпитва голямо удоволствие при определяне на територията си с глава. Често пъти тя изпълнява удари с глава, без очевидна причина, но с цел определяне на територията. Ако друга котка е маркирала това място, тя го наплюнчва после тези на слепоочието. Ако това не е достатъчно, котката използва жлезите на опашката си. Когато е определила местонахождението си, тя се върти около него, трие крайниците си, после челото и челюстите, след това цялото си тяло и опашка. Много често увива опашката си около краката на своя господар, в знак на притежание.

Маркиране с урина

Когато мъжките котки определят територията си, те поръсват с капчици урина предметите по продължение на периметъра, който искат да обхванат. Котаракът изследва храст или стълб, обръща му гръб, повдига опашка и правейки няколко търкания със задните си крака, изхвърля тънки струйки урина. Понякога се обръща, за да прецени резултата или пък търка опашката и хълбоците си в нововлажнените места, а понякога скубе с нокти мястото. Това създава, разбира се, проблеми в апартамента на собственика.

Някои котки придобиват навик да уринират при определени заболявания или при силни горещини. Женските котки процедират по същия начин. Аномалии при уринирането се появяват при изоставяне или смяна на околната среда. Ако котката е силно притеснена, може да уринира по средата на килима или върху възглавницата, без да скрива това свое действие(нещо необичайно за нея), тъй като поначало тя е много чисто животно и винаги търси начин да скрие нечистотиите си.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *