бездомните котки

Как да спрете бездомните или съседските котки да маркират около дома ви?

Тъй като миризмата на урината още повече привлича котките, добре е внимателно да проверите дали чужда котка не е маркирала около вратата или под прозорците на дома ви. Ето няколко начина, с които може да обезкуражите чуждите котки:

Кастрирайте своята женска котка – Така тя ще загуби привлекателността си.

Сипете оцет върху урината – Така ще отстраните или ще замаскирате миризмата и котката, която е маркирала, няма да изпитва желание да се върне. Може да използвате и памучни тампони, натопени в лакочистител.

Маркирайте вашата територия – В книгата на Джон Авалон Рийд „Цялостен каталог за котката“ са описани невероятни продукти и интересни идеи. Там например се предлага да вземете изпражнения от тоалетната кутия на вашата котка и с тях да маркирате територия около двора си – повечето чужди котки няма да пристъпят тази линия. Идеята вероятно дава резултат, но наистина ли искате да обградите дома си с това?

По-малко ефективен, но по-изискан начин е около къщата да се разпръснат лимонови и портокалови кори.

Как да спрете котката, когато разпръсква урина?

Вече знаете, че колкото по-малко маркира котката ви, толкова по-рядко ще го прави и в бъдеще. Така че, ако спипате котарака си докато разпръсква урина, опитайте се да го задържите на мястото му. Не му крещете и не правете голям въпрос от постъпката му. „Това само може да увеличи възбудата му и да го накара да продължи още по-упорито, за да контролира ситуацията“, казва доктор Джон Райт — специалист по поведението на животните, автор на бестселъра „Луда ли е вашата котка?“ — и предлага два начина да спрете котарака си.

– Докоснете опашката му – Просто я спуснете надолу, когато я вдигне. Това забавя уринирането.

– Извикайте името му – Ако забележите, че прави гърбица и опашката му потрепва, внимателно го успокойте.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *