Как да масажираме котката си

Как правилно да докосваме и масажираме котката си

Как правилно да масажираме котката сиМожете да заведете котката си при професионален масажист, но това, разбира се, струва пари.

Не бива да поглаждате котката си неправилно. Препоръчваме ви някои от техниките, описани от Джейн Бъкъл – експерт по анатомия и физиология и авторка на книгата „Как да масажирате котката си?“. Тя съветва най-напред да намерите удобно място за котката – например вашият скут – далеч от чупливи предмети, в случай че котето ви внезапно скочи.

Започнете с умерен натиск докато разберете, колко може да понесе животинчето. Ето някои движения, които г-жа Бъкъл препоръчва:

  • Срешете козината на котката с края на два от пръстите си нагоре и надолу по тялото й.
  • Разрошете козината едновременно от двете страни на гръбначния стълб
  • С по три пръста на двете си ръце очертавайте кръгове по тялото на котката, включително и по гръдния й кош.
  • Бавно масажирайте опашката до края й.

Защо някои котки обичат да ги галят?

Когато ги галим, те навярно си представят, че майките им отново ги почистват като малки котенца.

Много възрастни котки, които обичат ласките, приближават собствениците си с вирнати опашки, с което заявяват желанието си да бъдат погалени. Така са постъпвали и когато са били малки, за да привлекат вниманието на майките си. И ако удовлетворите желанието им, чуйте само колко силно мъркат те!

Защо някои котки нападат, когато ги галите?

Най-популярна е теорията, според която котките нападат, защото за тях е противоестествено да допуснат да ги докосва човешко същество. Все пак котките са диви създания и при определени обстоятелства ни възприемат като свои врагове. Инстинктът им за самосъхранение е по-силен от желанието им да се забавляват и те нападат.

Известната изследователка на домашни любимци — доктор Бони Бивър, поддържа съвсем различна теория. Тя твърди, че когато ги галят, котките се чувстват толкова добре, че се унасят и заспиват. Ако се събудят внезапно, те се объркват и не са наясно какво се е случило. Какво би станало, ако заспим и се събудим в скута на великан, кой¬то ни гали? Ще си кажем: „Какво по дяволите правя тук?!“, ще започнем да ритаме и да се мятаме — точно както прави това вашата котка.

Вижте също

Котешка трева

Какво представлява тревата за котки? Как действа тя на животните? Откъде да купим котешка трева? Отговори на тези и други важни въпроси в Nehape.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *