Bichon

Къдрав бишон

Къдрав бишон Bichon frize

Компаньон на мореплавателите, любимец на френския кралски двор през XVI век, невероятен цирков артист. Неговата звезда отново изгрява в наше време на киноложките изложби от 80-те години. „Кариерата“ на къдравия бишон е така омагьосваща, както и негоавата външност.

Тази много стара порода, официално е регистрирана едва през 70-те години на нашия век. Французите смятат това куче за свой „сънародник“, защото през 30-те години във Франция се възражда интересът към къдравия бишон, но изследователите предполагат, че и неговите предци идват от Канарските острови, пренесени през XIV век на континента от моряци. Естествено, по това време не е правена голяма разлика между няколко подобни породи (малтезер, болонезер, лъвско кученце, хаванско кученце и др.) и къдравия бишон. Това е лесно обяснимо – селекцията е била в начален стадий, екстериорът на кучетата било доста близък.

„Прадядо“ на всички тези приличащи си кучета(плюс пуделите), според изследователите, е породата барбет. Барбет е древна, много странна френска порода птичари, която днес е почти изчезнала, но от нея възникват много породи кучета. Не можем да „съзрем“ и в бишона, и в пудела. Освен линията на пуделите, за потомците на барбета можем да смятаме още три групи: със смаляване – разнообразната група на бишоните, ловни кучета – пуделпойнтер и различни грифони, и на трето място – френски овчарски кучета. През XVI век древният барбет е бил предпочитано ловно куче за патици от английските крале.

Великата френска революция от 1789г. Сложила началото не само на западането на аристокрацията, но била причина за позабравянето на нейното любимо къдраво „кученце на скута“. През следващите размирни години, къдравият бишон заменил живота в златните покои на кралския двор и замъците с пътуванията на цирков артист, където на арената (заедно с пудела) намерил своето приложение като лесно обучаем, весел и добър партньор.

Въпреки това, постепенно броят на къдравите бишони в Европа намалявал. Това продължило и в началото на нашия век(особено през Първата световна война). След установяването на стандарта по французите през 1933 година разпространението на Bichon frize по света се засилва. Американците класифицират това куче в групата на извънспортните породи, а в Англия, Австралия и останалите страни то се причислява към декоративните породи.

Къдравият бишон е омагьосващо, пухкаво кученце с космено покритие, което му придава вид на плюшена играчка, току-що извадена от детската количка. Bichon brize

Дребосъкът, обаче крие в себе си неподозирана издръжливост и жилавост, наследена от прадедите – ловни кучета. Къдравият бишон обича много човешката компания, което не му пречи да проявява и твърдия си и независим характер.

Предпочитат се по-дребните екземпляри, а допустимата височина при холката е около 30см. Форматът на тялото е удължен, но обширно впечатление е за приятни, правилни пропорции. Характерно за главата на къдравия бишо е, че теменната част и муцуната са с еднакви дължини. Главата не е голяма, носът е малък и черен на цвят, а стопът не е силно изразен. На добрите екземпляри муцуната не е много масивна и не е рязко отсечена. Захапката е правилна, ножицовидна. Очите са големи и тъмни на цвят. Характерно за тях е следното: когато кучето гледа право напред, бялото на очите му не се вижда. Ушите са тесни, нежни и дълги, обрасли с богато меко космено покритие. Те висят, прилепнали сравнително близо до черепа.

Къдравият бишон има дълбок и добре развит гръден кош. Задницата е мускулеста и сключва почти прав ъгъл с линията на гърба. Тазът и бедрата са широки и заоблени, а костната конструкция на кучето не бива да бъде много слаба. Предните крайници са с по-фини кости, прави и среднодълги.

Задните крайници са по-мускулести, с изразени ъгли. Лапите на кучето са заоблени, кръгли, с черни нокти. Бишонът носи опашката си, която не се купира, сравнително високо над гърба. Впечатляващото копринено покритие на породата, е с дължина до 10см и е едноцветно бяло. Ако не е разчесано, то образува къдрички. Кожата е тъмно пигментирана.

За да добие смайващия вид на пухче, бишонът изисква големи грижи, четкане и къпане. За кучетата, които не участват в изложби, са достатъчни и всекидневните грижи за поддържане на добрия екстериор, като не се препоръчва подстригването около очите, поради опасност от възпаление.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *