Рязане на нокти на кучето

Изрязване на ноктите на кучето

Поддържане и изрязване на кучешките нокти

Тези четири малки, игриви, често закачливи лапки на Вашия приятел, отглеждан в къщи или на двора, също се нуждаят от постоянни грижи. Ако кучето живее в дома Ви, трябва да ги почиствате и измивате всеки ден, веднага след завръщане от разходка, преди да го пуснете вътре. Трябва да сте сигурни, че в тях няма пясък, че няма тръни между пръстите, ако е било на разходка в тревни площи. Забележите ли, че кучето продължително време и старателно ги ближе, прегледайте ги много внимателно, проверете и между пръстите, защото то сигурно има някакъв неприятен проблем с тях и се старае да ги отстрани.

Как да изрежем ноктите на куче?Когато го разхождате по пухкав сняг, а това то много обича, често започва внезапно да куца, сяда в снега и се опитва със зъби да освободи образувалите се твърди буци между пръстите или по цялата лапа, защото са му причинили болка. В такива случаи веднага му помогнете, като с ръце отстраните натрупалия се сняг. Веднага след това кучето още по-игриво ще продължи да се радва на снега и приятната разходка.

Ако всеки ден кучето се движи и тича по твърди повърхности продължително време, ноктите се изтриват по естествен начин и така не му създават затруднения. Ако не ходи на дълги разходки и се движи предимно по килим и мокет, бъдете сигурни, че ноктите му ще пораснат много. Затова се налага те да бъдат подрязвани.

Това, обаче, не е проста и безопасна манипулация. Тя трябва да се извършва внимателно и не много дълбоко, за да не се засегне живецът, тази болезнена част, в която има много кръвоносни съдове и нерви, и да не се предизвика кървене. Изрязването става по-лесно, когато ноктите са светли, тъй като може да се види докъде приблизително се простира живецът, но при кучетата, на които ноктите са оцветени тъмно, е добре тази манипулация да се извършва от опитни хора или от специалисти с подходящи инструменти.

Вижте също

Кучета за хора с алергии

Кучета за хора с алергии

Колкото и да не ни се иска, има случаи, в които здравето ни може да …

2 коментара

  1. Какво става ако се отреже живеца на кучето ще за зарасне ли или не! Отговорете бързо😨!

  2. ще те ухапе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *