Izbor na akwarium

Избор на аквариум

Акваристиката е едно наистина различно и приятно хоби, което може да донесе удоволствие на цялото семейство и всеки член да взема участие в него. Често се случва обаче, начинаещите акваристи да пренебрегват някои важни тънкости, като прибързват с избора на аквариум например, смятайки, че това е най-лесната работа.

Ако искате да осигурите благоприятна среда на рибките си (вече си говорихме за избора на аквариумни рибки)  и проучите по-добре нещата, ще разберете, че „лесната работа“, не е съвсем лесна. Изборът на аквариум и оборудване е най-отговорната стъпка в цялото начинание. Все пак той ще представлява бъдещия дом на вашите нови домашни любимци и е редно да се погрижите за него, като му отделите достатъчно време и внимание.

Ако се замислите ще забележите, че избора на аквариум доста си прилича с избора на къща. Когато си търсите жилище, пред вас стоят редица въпроси като – колко да е голямо, къде ще е разположено, как ще изглежда от вътре и отвън, какво ще е осветлението, с какво ще го отоплявате и още много други. Ще се сблъскате със същите въпроси, когато решите да си купите аквариум. За това преди да направите покупката трябва да имате отговори на тези въпроси.

Най-хубавите аквариуми за парите си

  1. Аквариум Diversa Curb 60

Хубав аквариум до 150лвЗапочваме с един модел, който може да се похвали със страхотен дизайн и уникално добра изработка. Формата му е извита, а обемът – 54 литра. Към самия аквариум получавате пластмасов капак, подхождащ на модерния дизайн, както и флуоресцентна лампа – 15W.

Освен това комплекта включва вътрешен филтър, термометър и нагревател – в общи линии – почти всичко, от което се нуждаете, за да стартирате. Размерите на аквариума са 60/30/30, а дебелината на стъклото – 4 мм.

Аквариум Diversa Curb може да закупите оттук

 

  1. Аквариум Cayman 60 professional

Хубав аквариум до 600лвВторият модел, на който се спряхме също се слави с добра изработка и стилен външен вид. Обемът му е 75 литра и също идва с капак с две вградени лампи. Доста удобен е й таймерът, който веднъж настроен автоматично регулира включването и изключването на светлината. Филтрацията на водата става чрез електронен филтър, а електронната помпа автоматично подава кислород с дебит 350 литра/час. Разбира се, в комплекта има и наличен нагревател. Дебелината на стъклото при този модел е 5 мм.

Аквариум Cayman 60 може да закупите оттук
  1. Аквариум Tetra Aqua Art

Хубав евтин аквариумАквариум номер три в нашия списък е с капацитет 130 литра и е с размери 77/38/68,2. Дебелината на стъклото е 8 мм и гарантира високо качество и стабилност. Комплектът включва оборудване от висок клас, което е съобразено с международните стандарти за качество. Моделът е изключително добър, не само защото разполага с необходимите за стартиране принадлежности като нагревател, филтър и осветителни тела, но още защото получавате цял набор от допълнителни продукти: храна за рибки; бактериален активатор, както и материали за адаптиране на водата. Аквариумът определено си струва и поради това, че за по-несигурните или начинаещите акваристи производителите са подготвили  DVD и наръчник, които ще им помогнат за стартирането на техния воден свят.

Аквариум Tetra Aqua Art може да закупите оттук
  1. Аквариум Cayman 110 scenic black

Качествен оборудван аквариум Последният аквариум, който си струва да разгледате според нас, е сравнително по-скъп от останалите, но и капацитетът му е по-голям – 300 литра. Формата му е заоблена, което му придава интересен и нестандартен облик. Стъклото е дебело 8 мм, а капакът е с две вградени лампи. И при този модел има налични таймер за осветлението, помпа, филтър и нагревател. Размерите на този аквариум са 110/55/61,5.

Аквариум Cayman 110 scenic black може да закупите оттук

Първите три аквариума, които разгледахме са напълно подходящи за начинаещи акваристи, а последният препоръчваме на по-опитните в хобито.

Как да избера аквариум

За да ви помогнем в избора на аквариум, ще ви дадем няколко насоки, по които да се водите, за да успеете да създадете у дома си едно прекрасно и благоприятно подводно царство.

Размер на аквариума и налично място

Тези два фактора неизменно се преплитат и са зависими един от друг. Големината на аквариума ви ще зависи от това с колко място разполагате и дали то е подходящо за него. Всеки напреднал акварист с опит ще ви каже, че по-добре е да си вземете голям аквариум и това е абсолютно вярно. Не се плашете и не мислете, че няма да се справите с него.

Често хората се заблуждават, като смятат, че по-малкият аквариум изисква по-малко грижи. Практиката показва точно обратното. В по-големите аквариуми създалата се среда е в пъти по-устойчива, отколкото в по-малките. Също така в един голям аквариум ще можете да гледате значително повече рибки. Поддръжката на големите аквариуми ще ви се стори по-лесна, в сравнение с тази на малките, макар и да не ви се струва така в началото. И не на последно място – красотата. Ясно е, че всички аквариуми носят спокойствие и са красиви сами по себе си, но в големия аквариум ще можете да създадете много повече детайли, на които да се наслаждавате.

Колко точно голям аквариум да си вземете, ще зависи от това къде можете да го поставите. Не се препоръчва в никакъв случай аквариумът да е изложен на пряка слънчева светлина, тъй като това може да доведе до прегряване на водата и развиване на бактерии. Ориентирайте се към по-тъмно и тихо място – например ъгъл на стая, за да бъдат рибките ви максимално спокойни. Много е важно в близост да има на разположение контакт, в който ще се включи необходимата техника.

Поставка за аквариум

След като сте определили размера и мястото за вашия аквариум, трябва да решите върху какво да го поставите.

Едната опция е да използвате за поставка някоя ваша мебел, която трябва да бъде с подходящ размер, достатъчно здрава и устойчива.

Другата е да си вземете така наречения шкаф за аквариум. Можете да намерите подобни в зоомагазините, или пък да си поръчате да ви изработят. Втората опция е за предпочитане – с нея поне ще сте сигурни, че поставката ще издържи, защото ще е направена именно за размера и теглото на вашия аквариум. Между аквариума и самата поставка е редно да сложите нещо, което да изглажда неравностите и да предпазва спукването на дъното – можете да използвате например парче стиропор.

Покупката на аквариум върви ръка за ръка със закупуването на изключително важна техника, която ще поддържа средата в него подходяща за новите обитатели и също така ще се грижи за протичането на естествените процеси, които биха липсвали в изкуствено създадената от вас среда. Все пак най-важно за рибките ви е да им осигурите условия, максимално доближаващи се до тези в естествената им обител.

Филтър за аквариум

В естествените водоеми водата сама се пречиства чрез течения, дъждове, снегове и изпарения. Филтърът е необходим в аквариума, за да служи именно за пречистването. Според големината на аквариума ще трябва да прецените какъв филтър да си вземете.

За аквариуми между 100 и 150 литра възможностите са две.

  1. Вътрешен филтър.

Вътрешният филтър се поставя лесно, като се закрепя за стената на аквариума от вътрешния край с помощта на вакуумни лепенки. Трябва да е изцяло потопен във водата, за да може тя да циркулира свободно през него.

  1. Окачен филтър.

Този тип филтри се различават от вътрешните по това, че са по-големи и се поставят на ръба на аквариума. По този начин те засмукват водата, пречистват я и в вкарват обратно в съда, като леко охлаждат водата и я насищат с кислород.

В случай, че сте решили да се насочите към още по-големи аквариуми (говорим за аквариуми над 150 литра), ще се наложи да потърсите така наречения канистър.

Това е вид външен филтър, който разполага с доста по-голям филтриращ обем. Ще попаднете на много и различни марки, като най-добре ще се ориентирате по техните описания на самата опаковка. Според тях ще прецените точно кой ще е подходящ за вашия аквариум.

Нагревател за аквариум

Нагревателят е едно от нещата, за които не трябва да правите компромиси. Той ще ви служи, за да поддържа постоянната температура, която е жизненоважна за рибките ви. Качествените нагреватели се монтират малко над пясъка или камъчетата в хоризонтално положение.

Термометър за аквариум

Термометърът пък, ще ви позволи постоянно да знаете каква е водната температура. Съветваме ви да го поставите в срещуположната страна на нагревателя. Така ще можете да проследите дали водата е затоплена равномерно в целия съд. Има три вида термометри, като изборът зависи изцяло от вас самите. Те са стандартен, дигитален и електронен термометър.

Грунд

Грундът, всъщност е основата, в която да засадите растителността. Повечето аквариумни рибки са тропически и за тях е важно да има растения, именно за това подходящият грунд е с размери 3 – 5 мм за фракция. Тези размери на частиците ще ви позволяват лесно да ги почиствате и в същото време рибките ви няма да могат лесно да ги разместват. Грунд можете да намерите във всеки специализиран магазин, а също така можете и сами да си го набавите. Полагането на грунда се случва едва след като сте го почистили много добре. Достатъчно е да положите пласт с дебелина 3 до 5 см, като го разстелите под лек наклон.

Растителност за аквариум

Трева за аквариумНай-добрият и лесен вариант да се снабдите с коренче е да отидете до най-близкия зоомагазин и просто да изберете някое с форма, която ви допада. Не се наемайте сами да търсите корени в природата, просто защото е възможно да не са подходящи за аквариум и да навредят на подводните ви домашни любимци.

Съветваме ви още да се ориентирате към естествени растения, тъй като те ще отделят кислород и ще обогатяват водата. Препоръчваме да се спрете на тези видове, които се засаждат в грунда. По-ниските засадете на преден план, а по-високите – на заден, за да скрият вече поставената техника. Растенията се засаждат, когато аквариума е напълнен с вода до половината.

Вече стигнахме до момента, в който можете да напълните аквариума изцяло. Това не означава, че дойде ред и на рибките. Преди да настаните дребните любимци в дома им, трябва да изчакате около 2 две седмици. Оставете аквариума да функционира напълно през това време. Тези две седмици са нужни, за да премине един цял естествен цикъл. Освен това растенията ще могат хубаво да се захванат в грунда и ще се развият множество полезни бактерии, подобряващи качеството на водната среда.

След като сте изпълнили всичко това, можете спокойно да преминете към избора на декоративните рибки. Стремете се за започнете с рибки от един вид, като лека по лека добавяте нови от друг вид. Също така, търсете такива, които имат сходни изисквания към температурата и храната, които са миролюбиви и съжителстват безпроблемно с други видове. Доста полезни за аквариумите са и сомчетата, който почистват стъклата и дъното от хранителни останки. Така че не е зле да си вземете и 1-2 от тях.

Остана да поговорим за почистването на аквариума. Това е стъпка, която не бива да пропускате всяка седмица. Дори да не ви изглежда, че водата се е замърсила, тя трябва да бъде почиствана редовно, за да може рибките ви да живеят добре и да не се разболяват. Най-лесно е да използвате сифон за почистване, чрез който частично ще подменяте и водата. Така няма да се налага да източвате цялата, а всяка седмица ще подменяте по малко. Важно е да отстраните всички изгнили растения и да ги замените с нови. Също така с мека гъба можете да минете дъното и стъклата, за да отстраните събралата се тиня. По време на това почистване е добре да изплакнете и филтъра. При измиването на филтъра, обаче има една подробност. Трябва да го изплакнете във част от източената вода. Така няма да има опасност течащата вода от чешмата да убие вече появилите се полезни бактерии.

Както вече сами се уверихте, акваристиката съвсем не е лесно занимание, но за сметка на това гарантирано ще ви носи голямо удоволствие, както на вас така и на цялото ви семейство. Трудно е само началото, а след това ще се чувствате горди и удовлетворени от подводния рай, който сами сте създали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.