Грижи за очите на котката

Почистване и грижи за очите на котката

Грижи за очите на коткатаТук също трябва да бъдат избягвани излишните манипулации. Те са по-скоро вредни, отколкото полезни. Важно значение имат обаче постоянният контрол и по наблюдение. Грижливият стопанин забелязва по очите на котката си първите признаци на промени или отклонения от здравето й. Те отразяват не само болести и страдайки на самите очи, но и други заболявания на организма.

Засиленото отделяне на секрет, особено сутрин рано,  с леко слепване на клепача, невинаги означава заболяване. Това може да се дължи на породна особеност, Наблюдавана примерно при повечето възрастни персийски Котки е появата на необичайно зачервяване, подуване на клепачите, сълзене или гноен секрет сигнализира за по-сериозно заболяване. То може да се ограничи само върху очите, но често е показател за общо заболяване на организма. Някои инфекциозни болести се проявяват по друг начин.

Отпускането на третия клепач, при което очната ябълки остава частично покрита откъм вътрешния очен ъгъл, е свързано винаги със сериозни смущения във физическото състояние на животното или е показател за пълното му изтощаване. Понякога това е първият симптом на тежко заболяване.

Какво може стопанинът на котката сам да предприеме? Очите и пространството около тях се почистват. Отстраняват се всички засъхнали гурели, най-вече от вътрешния очен ъгъл. Това се извършва внимателно, като се използва меко парцалче или памуче, потопено в преварена мида или отвара от копър. Не бива да се използува чай „лайка“. При честата му употреба съдържащите се в лайката вещества предизвикват оплешивяване около очите и образуване на «очила».

Ако клепачите са залепнали от секрет, окото може да бъде избърсано с мокро памуче, след което се попива със сух лигнин. Трябва да се избягва всякакво натискане и търкане. Ако кожата около окото е засегната от постоянни изтичащ секрет и «слъзните следи» са ясно очертани, след почистването се нанася тънък слой защитен крем — например вазелин.

Всички прояви, които говорят за болезнено състояние, изискват незабавно консултация с ветеринарен лекар. Не бива да се губи време в изчакване.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *