Грижи за очите и ушите на кучето

Грижи за очите

Грижи за очитеВ ъгълчетата на кучешките очи често се натрупва секрет със сивкав цвят (гурели), при което муцуната на кучето изглежда неугледна и занемарена. Някои собственици на дългоухи кучета неизвестно защо смятат, че очите трябва да се изтриват с краищата на ушите. Това в никакъв случай не бива да се прави, тъй като може да предизвика възпаление на конюнктивите от попаднали микроорганизми. Очите на кучето всяка сутрин трябва да се почистват от гурелите с късче памук, напоено с 3%-ов воден разтвор на борова киселина, като внимателно се прокарва памучето от външния очен ъгъл към носа. Необходимо е за всяко око да се използва нов чист тампон.

При контрастиране на слизести и гнойни секрети от очите трябва незабавно да се потърси помощта на ветеринарен лекар, защото това са признаци на заболяване.

Грижи за ушите

При породите кучета с клепнали уши (напр. сенбернар, нюфаундленд, шпаньол, сетер, пекинез, пудел, японски хин и др.) слуховите канали са затворени от увисналите уши, поради което лошо се проветряват. Опадващи косми, съединявайки се с отделяната сяра, образуват плътна маса, която запушва слуховия канал и понякога го възпалява. Ето защо е необходимо редовно да се поддържа чистота на ушите и да се почиства ушната раковина от опадалите косми. При кучетата с изправени уши (немска овчарка, доберман, дог, боксер, лайка, шпиц и др.) слуховите канали се проветряват, поради което при тях по-рядко има проблеми. При някои породи с естетическа цел се предприема купиране на част от ушите им от специалист-хирург.

Един път в седмицата следва да се отделя внимание на хигиената на ушите на кучето. За тази процедура трябва да се разполага с вазелин или растително масло. Загъва се късче памук в марля и се потапя в леко затоплената мазнина, след което се прокарва внимателно по вътрешната повърхност на ушната раковина.

Ако ухото е много замърсено, то трябва да се обработи с 3%-ов разтвор на кислородна вода.

Слуховият канал се почиства с леки въртеливи движения пръчицата се вкарва много внимателно в ушната раковина, но в никакъв случай в дълбочина, тъй като има опасност за увреждане на тъпанчето на ухото. По същата причина в слуховия канал в никакъв случай не бива да се пъхат остри предмети (фиби, карфици, игли, клечки). По време на къпане е желателно ушите на кучето да се запушат с памучен тампон, за да не влиза вода

Вижте също

Кои храни са полезни и кои вредни за кучета

Какво могат да ядат кучетата

Съдържание1 Може ли кучето ми да яде …?1.1 Може ли кучето да яде банан?1.2 Мога …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *