Декооративни рибки

Декоративни риби (рибки за аквариум)

Днес ще поговорим за един малко по-различен вид домашни любимци, а именно декоративните рибки. Казваме „малко по-различен“ просто защото за рибките за аквариум се изискват сравнително по-малко грижи, от колкото за някое куче или котка. Е, няма да можете да ги гушкате и разхождате, но за сметка на това те ще донесат в дома ви хармония и красота. Освен това притежанието на един хубав аквариум, пълен с тези прекрасни създания, ще ви успокоява всеки път, щом го погледнете.
За тези, които до сега не са гледали аквариумни рибки, сме подбрали именно информацията, подходяща всеки желаещ да се потопи в царството на водните любимци.
Преди всичко вие трябва да осигурите дом за новите ви животинки. Нещата, които ще ви трябват, са следните:

 • Аквариум – Няма как да отглеждате декоративни рибки без аквариум. (вижте нашата статия за избор на аквариум) На първо място е важно да съобразите размера на аквариума с броя и вида на рибките. Също така трябва да сте на ясно къде точно ще бъде поставен той. Не е препоръчително аквариумът да се поставя на пряка слънчева светлина, понеже водата може да се загрее прекалено и да стане неблагоприятна. Наблизо ще ви е необходим достъп до контакт.
 • Растителност – повечето видове аквариумни рибки се чувстват добре сред растителност, а също така тя е и полезна за тях.
 • Помпичка и филтър – ще имате нужда от тях, за да поддържате водата чиста и достатъчно аерирана.
 • Осветление – осветлението е необходимо както на рибките, така и на растенията, за да могат да се развиват правилно. Осветлението трябва да работи през деня и да го спирате през нощта.
 • Термометър – той ще ви служи, за да можете по всяко време да следите температурата на водата. Повечето рибки са чувствителни към температурните разлики, именно за това не трябва да пренебрегвате наличието на термометъра.
 • Нагревател – за да осигурите на вашите декоративни рибки постоянната температура, от която се нуждаят, си вземете нагревател. Веднъж настроен правилно, той ще поддържа зададената от вас температура, като се включва и изключва сам.
 • Пясък или камъчета – по ваш избор. На дъното на аквариума трябва да поставите 2-3 см чист измит и изварен пясък, където да засадите растенията. Може да сложите и цветни камъчета.
 • Кепче – то ще ви трябва, когато почиствате аквариума и се налага да извадите рибките от него.

Най-подходящи рибки за аквариум

Сега ще разгледаме видовете рибки, с които е добре да започнете. За всички тях е характерно, че се гледат лесно и нямат особени изисквания към средата. Също така ви съветваме да стартирате с отглеждането само на един вид и след като посвикнете, да добавяте други видове.

Гупи

Рибка за аквариум - гупиГупите са доста широко разпространени живораждащи аквариумни рибки. На размери достигат до 6 см.

Окраската им често е сива на черни точки при женските, а при мъжките можете да забележите червени, жълти, оранжеви или сини ивици и точки.

Температурата на водата, която предпочитат гупите е между 25 и 30 градуса, като най-подходяща за репродукция е постоянна температура от 27 градуса.

Спокойни са и не се забелязва агресия спрямо други видове.

Декоративна рибка за аквариум - гупа

Хелери

Хелерът е много интересна декоративна рибка, добре позната и отличаваща се с една особеност – това е израстъкът на опашната перка. Именно заради него рибката е наричана още мечоносец, понеже този израстък прилича точно на меч.Аквариумна рибка Хелер

Благодарение на издължената си опашка, хелерът достига до 8 см при мъжките и цели 12 см при женските. Първоначално хелерът е бил с характерна смарагдово зелена окраска, но след доста време и доста кръстоски с други видове, в наши дни може да притежавате разнообразни и пъстри хелери.

26-28 градуса е добра температура за отглеждане на хелерите, но интересно е да се отбележи, че те са изключително издръжливи и на много по – ниски температури.

Плата

Тези рибки се срещат в най-различни нюанси – червен, черен, жълт, а също така има видове на точки или на петна. На размери наподобяват гупите и харесват същата температура, както при горните два примера. Непретенциозни и спокойни са, за това съжителстват добре с други видове.

Черна молинезия

Черната молинезия е красива и атрактивна аквариумна рибка, която харесва топлите води и също живее в разбирателство с горепосочените видове. Мъжките достигат до 8 см, а женските – 10-12 см.

И четирите вида рибки, изброени до сега са напълно подходящи за начинаещи акваристи, като имат почти еднакви предпочитания за средата, в която ще живеят.
Не са претенциозни и към храната. Всяка обикновена храна за рибки в зоомагазините ще ги устройва напълно.

Полезни съвети за отглеждане на декоративни рибки

1. Подгответе най-напред жилището на новите си домашни любимци.

2. Когато имате бременна рибка, изваждайте я в отделен съд, докато роди, след което я върнете в общия аквариум. Нека малките останат сами в този съд за 2-3 седмици, за да не бъдат изядени от майката. Когато мине този период, можете и тях да ги поставите в общото жилище.

3. Хранете рибките си редовно и с разнообразна храна. Достатъчно е да им слагате храна по веднъж на ден, като ако забележите, че остава не изядена трябва да намалите дозата.

4. Не изключвайте помпата и филтъра.

5. Почиствайте редовно аквариума – веднъж седмично е достатъчно. По този начин рибките ви няма да се разболяват.

6. Вземете си декоративно сомче – сомът е изключително полезна рибка, тъй като постоянно обира остатъците от храна и замърсявания по дъното.

И така, вече сте запознати с основните принципи за отглеждането на декоративни рибки. Акваристиката е едно наистина чудесно хоби и определено ще ви кара да се чувствате добре, освен това е идеален начин да зарадвате себе си или децата си. Така ще ги научите на грижа и внимание към животните.

Рибките ще ви станат наистина любими не само защото са красиви и внасят спокойствие, а също поради факта, че благодарение на доброто оборудване от вас ще се изисква само да ги храните и да им се любувате.

2 коментари

 1. BLAGODARIA ZA DOBRITE I POLEZNI SAVETI…

 2. Станислав

  Здравейте може ли да ми кажете от тези изброени видове рибки колко рибки мога да сложа в аквариум от между 50 и 75 литра по колко броя от вид. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.