BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Полезно / Какво още трябва да знаете за отглеждането на малко кученце

Какво още трябва да знаете за отглеждането на малко кученце

Няколко полезни съвета относно отглеждането на малко кученце

Отглеждането на малко кученцеПсихологията и поведението на малкото кученце към околната среда и човека се различават много от тези на възрастното и за да израсне то здраво, добре възпитано и интелигентно, трябва да знаем тези особености и да се съобразяваме с тях.

През първите дни от живота си 90 % от времето то прекарва в сън, а през останалото търси майка си, за да бозае. През този период, то расте много бързо. На 3-4 седмична възраст започва да изследва околната среда – мястото, където живее. След това настъпва критичният период – периодът на общуването, който ще окаже силно влияние върху неговото бъдещо развитие. Чрез играта с другите кученца, то най-после напълно разбира, че принадлежи към вида кучета.

На 4 или 5 месечна възраст малкото кученце вече показва характер в групата (в котилото) пред своите братчета и сестричета, което се изразява в мятане, скачане едно върху друго, като живи топки. По това време започва да се развива и йерархията сред кучетата, която по-късно се налага в семейството. Малкото показва своята склонност към агресивност, като ръмжи срещу всяко нещо, което то приема за необикновено или чуждо.

В този най-ранен период от развитието – от 6 до 8-седмична възраст, е много добре кученцето да влезе в тесен контакт с хората. Ако е лишено от това или ако контактите са много ограничени, по-късно трудно ще привикне към домашните условия и приятелството с човека. Куче, което е прекарало в котило три или повече месеца, без да има директен контакт с човека, много трудно може да бъде дресирано правилно. Обратно, ако малкото бъде отделено от останалите кученца на 4-5 месечна възраст и остане само в компанията на човека, то ще се привърже много бързо, лесно и силно към своя притежател, и когато порасне, ще търси средата на човека, а не на друго куче. То ще играе по време на разходката с кучетата, разбира се, подбирайки си компанията и веднага след това ще тръгне с удоволствие със своя двукрак приятел – детето или възрастния човек, към своя дом.

За правилното развитие на малкото кученце, така както и за децата, е много важно да му се създаде възможност да играе. Най-напред чрез играта то открива и се запознава с различните миризми, вкусове и непознатите за него предмети от околната среда. Така постепенно почти всички изяви от поведението на зрялото, възрастно куче, като дебнене, прикриване, гонене, проследяване, пазене, правене на стойка, захапване и дърпане на различни предмети, с което то имитира убиване на неприятел, се проявяват в играта от най-ранна възраст.

Специалистите твърдят, че ако малкото кученце не е имало достатъчно възможност да играе, по-късно не може да стане добър ловец, или, ако му се наложи, не може да се защитава.

Трябва да се знае, че почти във всички случаи между малкото или възрастното куче и детето се създават отлични връзки и прекрасни отношения. Получава се така, че децата и малките кученца са почти на една и съща възраст, тъй като кучетата растат и стареят по-бързо. Засега се приема, че седем човешки години се равняват на една кучешка година. Добрият контакт се създава главно чрез играта. Когато кучето играе с детето, то узрява и помъдрява. Но във всички случаи не трябва да забравяте, че то не е играчка, а живо същество, което също има своите чувства. Затова не трябва да го тормозите по какъвто и да било начин – физически или психически и да не го карате да прави неща, които не желае.

Вижте също

Нов крематориум за домашни любимци

От март месец 2018 година отвори врати първият лицензиран крематориум за домашни любимци в България. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *