BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / Котки / Бременност при котките

Бременност при котките

Бременност

Бременност при коткитеБременността започва от момента, в който мъжките семенни клетки проникнат в яйцеклетките. Оплодените женски полови клетки, движейки се по яйцепроводите, стигат до рогата на матката. Това става след около 5—7 дни. През този период от време оплодената яйцеклетка се дели усилено и непрекъснато. Между 12-ия и 15-ия ден намиращите се в многоклетъчен стадий т.нар. бластоцити проникват в маточната лигавица, която по хормонален път е предварително подготвена за приемането им. Тук постепенно се оформят плодните обвивки, които осигуряват развитието на зародиша, изхранван от пръстеновидно разположената около плодните обвивки плацента. Зародишът „плува“ в плодната течност, което го предпазва от механични въздействия, които биха могли да го увредят.

Доказателства за настъпила бременност

Бременността се проявява с различни симптоми. Преди всичко отпада разгонването, което, ако не е настъпило оплождане, се повтаря отново след 2—3 седмици. По същото време, а най-добре през 4-тата седмица от забременяването е възможно ветеринарният лекар чрез опипване на коремната кухина да установи съществува ли бременност. Именно тогава там, където яйцеклетките са потънали в маточната лигавица, се образуват отначало кръгли топчета, а по-късно ампулоподобни образувания, които могат да бъдат напипани с ръка. Тези прегледи трябва да се извършват много внимателно, и то от специалист, тъй като всяка повреда води до аборт, т.е. до изхвърляне на зародишите.

Постоянното нарастване на «ампулите» води по-късно до възстановяване на тръбовидната форма на матката. Увеличаването и порозовяването на млечните зърна също е видим белег за съществуваща бременност, която може да се установи още след 3-тата — 4-тата седмица от покриването на животното.

Очебийно нарастване на коремната обиколка на животно¬то настъпва след 40-ия ден от бременността, когато набъбват и млечните жлези. Това са нови доказателства за бременност. След 50-ия ден скелетът на котенцата позволява рентгеноскопско потвърждаване на бременността. По това време обаче другите сигурни показатели за бременността са напълно достатъчни, за да не се прибягва до това. Към облъчване с рентгенови лъчи трябва да се пристъпва само когато е абсолютно необходимо, и то по преценка на ветеринарния лекар. Рентгеновите лъчи са важен, но не и безопасен за живите организми диагностичен и терапевтичен тест. Никога не настоявайте за рентгенов преглед, ако това не е наложително.

Котката носи малките си 63—66 дни. Известни са обаче случаи на нормално жизнено поколение, родено Още на 58-ия ден, както и на 69-ия. При съмнителни Случаи добрият стопанин трябва да се консултира с ветеринарен лекар, който да прецени дали бременността протича нормално или не.

Вижте също

Котката като селфи фотограф

От известно време в Интернет обикалят изключително интересни снимки на котка, представяна като селфи-майстор. За ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *