Безопасно ли е да целувате котката си?

КоткатаМного любящи собственици често целуват пухкавите си топки, но дали това е само целувка или потенциален здравословен риск?

Според доктор Джеймс Милър от Ветеринарния колеж Атлантик в Канада няма причини за особени притеснения по отношение предаването на бацили. „Навярно е по-опасно да целунете човек, отколкото котка“, каза ни той. „По-вероятно е да се заразите с някоя вирусна болест от човек, отколкото от котка.“

Експертът по зоонотика не твърди, че изобщо не можете да се заразите от нещо:

„Целувайки котката си, може да прихванете стрептококи, ако има такива в устната й кухина. Но това е малко вероятно.“

От друга страна, ако се приближите прекалено до устата на котката и я целунете по муцуната или около устните, истинската опасност не е в предаването на бацили, а в реакцията на животното спрямо вашата близост – то ще се обърне и ще ви ухапе. Това вече може да доведе до заболяване.

Дори и да не ви ухапе, ако ви близне, котката може да ви предаде заболяването „котешка треска“. „Няма да се разболеете само от едно одраскване. Това може да се случи, ако котката ви ближе или ви ухапе на място, където кожата ви е наранена“, подчертава доктор Милър.

„Да предположим, че устната ви е цепната. Ако котката ви близне там, би могла да ви предаде котешката треска. Котките не обичат да целуват, но ближат открити рани и тогава е възможно заразяване“, допълва той.

В такъв случай може ли да целувате котката си? Ако сте късметлия и имате котка, която ви обича, и ако те¬мата ви интересува дотолкова, че да прочетете тези редове, вие няма да престанете да я целувате само защото някой ви е посъветвал. Така че предупреждението да върви по дяволите! Ако излезете по време на буря, може да ви порази светкавица, но това не значи, че ще стоите затворен в къщи. Така че, целувайте!

Как ви целува котката

Ако котката наистина ви целува, това е необичайно, защото традиционно целувки се разменят между хората. Кучетата също целуват, тъй като още от малки са се научили да близват муцуната на майките си, за да получат храна. Котките обаче хранят потомството си по друг начин и не усвояват близането на лицето, което нарича¬ме целувка. Така че, ако котката ви не ви целува и не ви ближе, отдайте го на еволюцията, а не на отсъствието на обич към вас.

Запомнете също така, че котките не се прегръщат. Те изразяват своята обич, като допират носовете си в знак на поздрав, взаимно се почистват, търкат се една в друга или закачливо се хапят. Затова не се обиждайте, ако не се държат с вас по различен начин.

Но има котки, които ближат ръцете и лицата на стопаните си както кучетата. Някои котки дори доближават носовете и муцуните си до устните на собственика си и ги ближат или го прегръщат с лапи.

Ако имате късмета да получавате „кралско“ котешко отношение (с изключение на хапането), приемете го като котешка целувка. Ако котката ближе носа ви или се гали в него, или ви обозначава като своя собственост, като се търка във вас или ви удря, приемете поведението й като израз на любов. „Колкото повече ви умирисва котката, толкова повече ви обича“, казва доктор Майкъл Фокс.

Един фелинолог твърди, че истинската размяна на целувки в котешки стил е с очите, а не с устните. Когато мъркащото пухкаво бебе притвори очи, то демонстрира доверие. Така че ако котето ви гледа и За миг затвори очи, а след това ги отвори и продължи да се взира във вас „вие сте били целунати от котката си“, казва Дафне Нигъс – издател на списанието „Кет Уърлд“.

Вижте също

лов при котките

Колко спи и как ловува котката

От колко време сън има нужда котката При многобройните наблюдения върху котките е установено, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *