Начало / Кучета / Гордостта на Великобритания – териерът!

Гордостта на Великобритания – териерът!

Великобритански териер

териерВ териера живеят две души. Едната е предана и послушна. Но ако другата надуши зайци или пилци – олеле! Тогава нищо не може да възпре кучето. То се превръща в безпощаден убиец!

Териерите понякога са грижовни като милосърдни сестри

Групата породи, която спокойно може да се закичи със знака „Made in Britain“ е тази на териерите. В нея влизат кучета от Англия, Шотландия, Уелс. Специалистите смятат, че по броя си на планетата териерите са 1/10 от всички съществуващи породи. Преди векове, когато римляните се добрали и до Острова, те заварили типични местни кучета, някои от които без проблеми се справяли с дивеча, който се (от лат. terra-земя). Четириногите ловци обикновено приключвали борбата с противника още под земята, но териерите умеели и да измъкват лисиците, поровете, язовците, плъховете и зайците над земята, където ловците поемали нещата в свои ръце.

Териерите са изключително издръжливи и са известни със своята самоувереност и упоритост. Те са подчертани индивидуалисти. Повечето териери са неголеми на ръст, късокраки и смели. Някои от тях са късокосмести (фокстериер), други – дългокосмести (скай териер, скоч териер). Англия е родина на фокстериера, ерделтериера, бултериера, бедлингтън териера, манчестер териера. „Рожби“ на Шотландия са скай териерът, керн териерът, скоч териерът, западношотландския бял териер. В Уелс са родени силихъм териерът и уелш териерът. Тъжна история е участието на териери в кучешки битки, а истинския си образ кучетата показват по време на многобройните воини през нашия век. В историята влизат имената на териери-герои, фокстериерът Джак, участник във Втората Световна война, е награден с няколко британски ордена за храброст. Английски териери участват в англобурската война в Южна Африка. Бултериерът Били бил зачислен на служба към Кралския Ълс- търски полк на Нейно Величество. Кралица Виктория наградила с ордени за храброст териер-разузнавач, зачислен към частите на Кралските британски драгуни.

Някои от старите породи териери не са достигнали до наше време (клайдесдейлски териер, бял и черен английски териер), но те са взели участие в създаването на по-нови породи (ердел териер, бултериер). Някои териери са напуснали родината си – ягтериерът живее в Германия, норвежкият териер – в Норвегия, норфолкският териер – в Норфорлк. Много разпространен е в САЩ ирландският мекокосмест пшеничен териер.

Вижте също

Гледане на кокер шпаньол в апартамента

Малко куче за апартамент

Куче в малкия апартамент – мисията е възможна! Ако обичате кучетата, но жилището ви е ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *